Protestna šetnja zbog izmjena Krivičnog zakonika RS

Novinari i aktivisti protest najavili za 18. jul pred početak Narodne skupštine RS

12.07.2023. 17:58
  • Podijeli:
protest kriminalizacija klevete foto Capital-64aecdb059931.webp Foto: Capital

Predstavnici slobodnih medija i mnogobrojni aktivisti koji se bore za slobodu govora i mišljenja u Republici Srpskoj najavili su protest u utorak 18. jula, sat vremena prije početka zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Na ovoj sjednici raspravljaće se i glasati o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta i značajno  ograničava sloboda govora građana Republike Srpske, piše Capital.ba.

Novinari i aktivisti će se u devet časova ujutro okupiti “kod megafona” na Trgu Krajine kako bi još jednom zatražili da se povuče predloženi zakon, a potom krenuti u protestnu šetnju do Narodne skupštine Republike Srpske. Organizatori pozivaju sve građane Republike Srpske da im se pridruže u ovoj borbi za slobodu govora i dođu na Trg Krajine.

Novinari i aktivisti mjesecima unazad upozoravaju, apeluju i traže da se povuče sramotni zakon koji je napisao misteriozni autor koji nas ovako vraća kroz vrijeme pravo u totalitarne sisteme vlasti.

Na četiri javne rasprave održane da bi se zadovoljila puka forma, predstavnicima Ministarstva pravde RS je više puta usmeno i pismeno predočeno zašto bi trebalo da se zakon povuče, ali ništa od toga nije uvaženo. Sve četiri javne rasprave novinari i aktivisti su napustili u znak protesta zbog represivnog zakona.

Drakonske kazne koje su propisane u nacrtu, u prijedlogu su drastično umanjene, što je bilo najavljeno u emisiji na RTRS-u u kojoj je rečeno da će se tako uraditi u prijedlogu da bi se stvorio efekat da se u nečemu uspjelo.

Ovako je zamaskirana činjenica da bi zbog napisane ili izgovorene riječi, ne samo novinari, nego svi građani, mogli biti godinama isljeđivani i osuđivani zbog klevete.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()