Protesti ispred Delegacije EU zbog direktne podrške Izraelu zbog rata u Gazi

Proteste je organizovala zabrinuta grupa građana koji su nedavno održali skup i prekoputa Ambasade SAD-a u Sarajevu

14.12.2023. 14:15
  • Podijeli:
Protesti_Sarajevo_gaza_foto_Armin Durgut_PIXSELL-657af94a960bd.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ispred zgrade Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas su održani protesti s ciljem skretanja pažnje na rat u Gazi i direktne podrške koju EU pruža Izraelu.

Proteste je organizovala zabrinuta grupa građana koji su nedavno održali skup i prekoputa Ambasade SAD-a u Sarajevu.

"Cilj protesta je skrenuti pažnju na trenutnu krizu u Palestini i izraziti zabrinutost zbog izravne vojne, finansijske i diplomatske podrške koju EU i njene članice pružaju Izraelu, koja ultimativno pridonosi genocidu i etničkom čišćenju palestinskog naroda u Gazi", naveli su.

Oni su ukazali na očigledno kršenje ljudskih i međunarodnih prava u Gazi.

"Uloga EU kao modela ravnoteže sada je zamračena njenom nedvosmislenom i bezuslovnom podrškom Izraelu, posebno usred teške humanitarne krize u Gazi. Ursula von der Leyen, trenutna predsjednica Europske komisije, implicitno podržava dehumanizaciju stanovnika Gaze. Unatoč njenoj osudi ruskog prekida struje u Ukrajini kao ratnog zločina, čini se da postoji očita nedosljednost kada je u pitanju blokada osnovnih resursa u Gazi od strane Izraela, gdje se izgladnjivanje koristi kao oružje protiv civila", naveli su.

Bilateralni odnosi između EU-a i Izraela, vođeni Sporazumom iz 1995. godine i Planom iz 2005. godine, ukazuju na duboku ekonomsku povezanost. Ukupna trgovina između EU-a i Izraela dosegnula je 46,8 milijardi eura u 2022. godine a izraelski subjekti također su značajno profitirali od sredstava za istraživanje Europske unije, osvojivši 1.661 stipendiju u ukupnom iznosu od 1,28 milijardi eura u Programu za istraživanje i razvoj - Horizont (H2020). Ovaj odnos nastavljen je čak i dok su UN-ovi stručnjaci i grupe za ljudska prava osuđivali izraelski aparthejdni sistem i njegove restriktivne politike pristupa vodi Palestincima od 1967. godine.

"Najveće izraelske vojne firme, Elbit Systems i Israel Aerospace Industries (IAI), koje opskrbljuju IDF, primaju finansijsku podršku od EU. Upotreba oružja poput naoružanih rojeva bespilotnih letjelica i kazetnih bombi od strane Elbita, smatranih nezakonitima prema međunarodnom pravu, izazivaju etičku dilemu. Israel Aerospace Industries, ključni partner u nadziranju zida oko Gaze, dodatno povezuje EU s djelima koja krše međunarodno humanitarno pravo", dodali su.

Desetljećima su države članice EU-a pružale vojnu opremu izraelskim okupacijskim snagama, pri čemu je gotovo 30 posto njihovog glavnog konvencionalnog naoružanja dolazilo iz Njemačke (23,9 posto) i Italije (5,9 posto).

"Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) detaljno prikazuje isporuke protubrodskog/protupodmorničkog naoružanja, zemlja-zrak projektila, topova za mornaricu i borbenih zrakoplova, dok Europska mreža protiv trgovine oružjem otkriva da su izvozi oružja EU-a u Izrael od 2011. do 2020. godine vrijedili 4,1 milijardu eura. Zbog ovih dokaza, države članice EU-a su saučesnice u ratnim zločinima i trebaju preuzeti odgovornost.

EU ne može ponuditi politički 'prazan ček' kada visoki izraelski dužnosnici najavljuju kršenja međunarodnog humanitarnog prava (kao što je ministar energetike Israel Katz koji navodi da voda i struja neće biti dopuštena u Gazu dok se ne oslobode taoci). Humanitarna pomoć EU-a u vrijednosti od 75 milijuna eura Gazi, usred dokaza o ratnim zločinima i genocidu, je zbunjujuća. Ova predanost Izraelu čini se kao očajnički pokušaj zaštite ekonomskih interesa, ali istovremeno se postavljaju pitanja o prioritetima EU-a."

S obzirom na navedeno, hitno su pozvali EU da usvoje sljedeće zahtjeve:

- obustaviti bezuvjetnu podršku Izraelu: povući bilo koji vid podrške Izraelu s obzirom na dokaze o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava;
- obustaviti veze s režimom aparthejda: obustaviti diplomatske veze s izraelskom vladom dok ne prestane kršiti međunarodno pravo;
- sankcije i odgovornost: nametnuti sankcije Izraelu ekvivalentne onima primijenjenima u drugim geopolitičkim kontekstima, te pozvati na odgovornost vojno i političko osoblje Izraela uključeno u ratne zločine protiv palestinskih civila;
- embargo na uvoz oružja: uvesti embargo na uvoz oružja u Izrael;
- obustaviti trgovinu sa Izraelom;
- obustaviti dodjeljivanje grantova i bilo kojeg drugog vida finansiranja Izraela.

"Zaključno, molimo Europsku uniju da poduzme odlučujuće mjere u skladu s načelima pravde, ljudskih prava i međunarodnog prava. Hitnost situacije zahtijeva brz i nedvosmislen odgovor."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()