Proljećne akcije: Čišćenje korita rijeka u bh. gradovima

Ovaj značajan projekt realizuje Grad Zenica i ima za cilj unapređenje javnih prostora te pružanje dodatnih mogućnosti za opuštanje i uživanje u prirodi.

23.02.2024. 12:16
  • Podijeli:
Sarajevo_rijeka_foto_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Iz Grada Zenica saopštili su da radovi na projektu proširenja sjedećih mjesta na desne obali rijeke Bosne idu željenom dinamikom.

Ovaj značajan projekt realizuje Grad Zenica i ima za cilj unapređenje javnih prostora te pružanje dodatnih mogućnosti za opuštanje i uživanje u prirodi.

“Za potrebe implementacije projekta, dobili smo odobrenje za urbanističku saglasnost. Imajući u vidu da su radovi planirani u blizini vodotoka rijeke Bosne, stekli smo i prethodnu vodnu saglasnost od strane ‘Agencije za vodno područje rijeke Save’. U skladu s navedenim, došlo je do izdavanja rješenja o odobrenju za građenje”, istakli su iz Sektora za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica.

Posebno naglašavaju da je u 2023. godini sprovedena procedura javnih nabavki za ovaj projekt, a ugovor je potpisan, s rokom realizacije od 60 radnih dana od datuma uvođenja izvođača u posao. Vrijednost projekta  je 149.289,66 KM.

“Ovaj projekt predstavlja važan korak ka unapređenju javnih prostora i stvaranju prijatnijeg okruženja za građane Zenice. Zahvalni smo svim relevantnim institucijama na podršci i saradnji u ovom projektu” naglasili su iz resornog Sektora.

Čišćenje korita rijeke i u Tuzli 

U Mjesnoj zajednici Slavinovići u Tuzli su u punom jeku radovi na čišćenju korita rijeke Jale, održavanju higijene i pranju ulica.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić i pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, Miralem Mulać, obišli su sve radove koji su trenutno u toku realizacije.

“Na potezu smo između Slavinovića i Sjenjaka, gdje nastavljamo sa važnim aktivnostima čišćenja korita rijeke Jale. Ovaj projekat je ključan za povećanje protočnosti korita rijeke i sprečavanje mogućih neželjenih posljedica u slučaju velikih padavina. Naša Služba za komunalne poslove provodi preventivne mjere. Nakon završetka ovog dijela poteza, fokus će biti na čišćenju korita rijeke Jale na području od mosta u Simin Hanu do mosta u Slavinovićima, uz dodatne radove na sanaciji mosta i potoka u Brgulama, te uredićemo korito Dobrinjskog potoka kako bismo dodatno poboljšali protočnost i spriječili eventualne nepogode”, izjavio je Lugavić.

Istovremeno, JKP Komunalac je u ovoj mjesnoj zajednici provodio redovne aktivnosti na održavanju higijene i pranju svih asfaltnih površina, kako ručno tako i mašinskim putem, ali i na uređenju zelenih površina.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()