Primorac: Velika ulaganja u sva četiri aerodroma u BiH

Sstrateški plan kapitalnih ulaganja za Sarajevo uključuje projektovanje potpuno novog kontrolnog tornja

21.04.2023. 07:23
  • Podijeli:
aerodrom_ex yu aviaton-63f0747397230.webp Foto: EX-Yu Aviation

Velika ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju tehničkog sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem planirana su u sva četiri aerodroma u BiH, rekao je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac.

Primorac je objasnio da je obezbijeđena projekta dokumentacija i da se čeka dozvola za gradnju u Ortiješu kod Mostara, gdje je uprava BHANSA, uključujući i novi savremeni objekat za potrebe centra za obuku kontrolora vazdušnog saobraćaja.

"Rekonstrukcija, sanacija, uređenje i proširenje objekta planirano je i u Banjaluci. Tu su planirani pripremni radovi za uvođenje radarske kontrole u Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banjaluka", rekao je Primorac za "Večernji list".

On je naveo da strateški plan kapitalnih ulaganja za Sarajevo uključuje projektovanje potpuno novog kontrolnog tornja na novoj lokaciji koju Agencija tek treba da odredi u saradnji sa sarajevskim Aerodromom.

"U Tuzli smo, uprkos pandemiji u 2020, završili sanaciju i modernizaciju kupole kontrolnog tornja, a dalji planovi uključuju sanaciju i modernizaciju pridruženih zgrada kontrolnog tornja, te uređenje meteoparka", Primorac.

On je naveo da su ova ulaganja logičan razvojni korak nakon preuzimanja kontrole nad vazdušnim prostorom BiH i da u narednom periodu očekuje znatan porast obima vazdušnog saobraćaja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()