Primat će se samo hitni slučajevi: Više od 8.000 zdravstvenih radnika u KS stupa u generalni štrajk

Zahtjev Sindikata je bio korekcija satnice sa 2,76 KM na 3,28 KM

13.07.2023. 13:50
  • Podijeli:
medicinska_sestra-645a85a156bef.webp Foto: UNA

Jutros je održan sastanak Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Kako piše Hayat, nije postignut dogovor, te su iz Sindikata radnika u zdravstvu KS najavili generalni štrajk.

Zahtjev Sindikata je bio korekcija satnice sa 2,76 KM na 3,28 KM. Sindikat je još 30.12.2022. godine podnio zahtjev, međutim, Vlada je tek u maju mjesecu formirala pregovarački tim.

13. juna su počeli pregovori, te su održana tri sastanka, međutim, nije postignut dogovor, a kako saznajemo Vlada KS nije bila spremna udovoljiti zahtjevu radnika u zdravstvu KS.

Kako je za Hayat kazao Senad Sadiković, zastupnik Sindikata radnika u zdravstvu KS, generalni štrajk nastupa kada se ispoštuju zakonske procedure.

“Apsolutno sve prestaje sa radom, a primat će se isključivo hitni slučajevi. Napravit ćemo trijaže na ulazima u zdravstvene ustanove. U pitanju je 8.000 radnika u Kantonu Sarajevo”, poručio je Sadiković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()