UNA u Tuzli: Građani uznemireni, nezadovoljni i ogorčeni na trenutni sistem

Taman kada smo mislili da je nakon ubistva Nizame Hećimović sistem nešto naučio i krenuo naprijed, pola godine kasnije sistem je ostao isti, a krivična djela se nižu

16.02.2024. 19:45
  • Podijeli:

U nepunih godinu dana tuzlanski kanton bilježi 11 ubistava, 44 samoubistva. Za samo sedam osoba pokrenute su krivični postupci.

Građani Tuzle zabrinuti i uznemireni. Vlast ne vidi niti političku, niti moralnu odgovornost. Sve je kažu čin pojedinca. U međuvremenu tuzlanski kanton, ostao je zaboravljen od svih.

Trenutnu situaciju u Tuzli možda najbolje oslikavaju ovi satovi.

Taman kada smo mislili da je nakon ubistva Nizame Hećimović sistem nešto naučio i krenuo naprijed, pola godine kasnije sistem je ostao isti, a krivična djela se nižu.

"Obični građani a naročito građanke su veoma uplašeni, nesigurni. Mi u Tuzli na nedeljnom protestu nikada nismo imali više muškaraca na našim protestima što je dobar znak da su i moškarci shvatili ozbiljnost situacije i momenta u kojem se nalaze žene", kaže Mira Vilušić, psihoterapeutkinja i volonterka nevladine organizacije "Horizonti Tuzla".

Muškarci, građani, shvatili ali ne i oni na vlasti. Za njih je situacija zadovoljavajuća pa nema ni političke ni moralne odgovornosti. Kako kažu, čin pojedinca.

"Ja ne mogu da shvatim da su fotelje toliko podmazane tutkalom, da se ne može iz njih nikako izaći. Ja ne znam ko je kod nas podnio ostavku, te političke moralnosti u BiH nema a hoćemo u Evropu. Geografski mi smo Evropa ali u ovom dijelu mi smo daleko od Evrope", ističe Vilušić.

Tuzlaci sa kojima smo razgovarali nezadovoljni i ogorčeni na trenutni sistem.

"Ovo posljednje ubistvo naše sugrađanke, to je nešto strašno, strašan događaj za sugrađane, neki bi rekli da je femicid ja mislim da je to ubistvo. Tu sam i stanovao dvije godine na Senjaku i baš sam dosta koristio taj centar. To mi je nekako bilo tu u komšiluku. Prije je bilo donekle sigurno a sada je već nesigurno, iskreno da vam kažem. Nisu ovdje građani zakazali, sistem zakazuje, zakazuju rukovodioci i oni koji su na rukovodećim mjestima. Loša je politička situacija koja doprinosi tome".

Osim što političari ne osjećaju odgovornost, Tuzlaci smatraju da su kazne za ovakva djela neadekvatne.

"Krivična djela nisu dovoljno kažnjavana, mislim da kazne trebaju da budu puno veće. Žalosno, mogao sam ja biti juče u takvoj situaciji. Samo pravi veći problem i samo daje više hrabrosti drugim ljudima koji žele da učine takva krivična djela da znaju da neće biti dovoljno kažnjeni za to sto urade".

U koštac sa problemom vlasti se definitivno ne znaju uhvatiti, smatra struka. Pa smo došli do poplave nasilja u poslednjih nekoliko mjeseci.

"Mišljenja sam da je to rezultat jednog neadekvatnog hvatanja u koštac sa problematikom tog tipa, nedostatka odgovarajućih sistemskih rješenja i nažalost tolerancije na ponašanja ekstremno nasilnog karaktera. Neminovno je da nam treba jedno sistemsko riješenje koje će se spustiti od vrha pa do krajnjih lokalnih zajednica", smatra Elvis Vardo, psiholog na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Neminovno jeste, ali ni naznaka nema za sistemsko riješenje.

"Kad se nasilje ne zaustavlja ono se dalje razvija a s druge strane nasilje izaziva nasilje", kaže Vilušić.

U Tuzlanskom kantonu ostaje upitno kada će sistem podignuti rampu za krivična djela i reći NE nasilju.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()