Prijavimo porodično nasilje!

Alarm za institucije, građane, medije

07.07.2023. 19:47
  • Podijeli:

Krivično djelo sa mračnim brojkama. Nasilje u porodici. Ipak, i u ovom mraku, dašak svjetla. Raste broj osnaženih žrtava, ali i osviještenih građana.

Alarm za institucije, građane, medije. Porodično nasilje nije samo problem porodice, nego društva u cjelini. Ne okrećite glavu. Iako se iz godine u godinu broj osnaženih žrtava i osviještenih građana povećava, i dalje živimo u kolektivnoj nesvijesti.

"Imamo zabilježeno povećanje od 65 odsto prijavljenih krivičnih djela nasilja u porodici", ističe šef odsjeka za krvne i seksualne delikte u Policijskoj upravi Banjaluka, Siniša Kojdić.

U prvoj polovini ove godine, 270 žena, obratilo se za pomoć pravnom savjetovalištu fondacije "Udružene žene". U istom periodu prošle godine, 131. I iako bismo možda na prvu pomislili da je povećan broj izvršilaca nasilja, naši sagovornici tvrde da je, ipak, povećan broj prijava.

U teoriji, Republika Srpska ima dobar zakonski okvir. Prema najavi, imaće još i bolji. Važno je podsjetiti na izmjene  zakona 2020. godine, kada je porodično nasilje postalo krivično djelo, a još važnije najaviti da je u toku izrada novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Detalji u prilogu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()