Predsjedništvo BiH odbilo sve molbe za pomilovanje osuđenika

Dvije molbe još se nalaze u proceduri razmatranja i o njima će odlučivati na nekoj od idućih sjednica

21.04.2023. 13:10
  • Podijeli:
predsjednistvo bih  anadolija-63874bf9ae146.webp Foto: Anadolija

Predsjedništvo BiH odbilo je četiri molbe za pomilovanje osuđenika pristigle lani i uvažilo preporuke Ministarstva pravde u Savjetu ministara i Suda BiH, dok se dvije molbe nalaze u proceduri razmatranja i o njima će odlučivati na nekoj od idućih sjednica, navodi se u izvještaju Ministarstva o radu Komisije za pomilovanje za prošlu godinu.

U izvještaju, koji je usvojilo Predsjedništvo, se navodi da je Ministarstvo lani dostavilo Predsjedništvu BiH ukupno šest molbi za pomilovanje osuđenika zajedno sa izvještajima o molbama za pomilovanje i obrazloženim prijedlozima za donošenje relevantnih odluka.

Ministarstvo pravde i Sud BiH razmatrali su zahtjeve za pomilovanje i preporučili da se ne uvaže.

Riječ je o zahtjevu za pomilovanje osobe koja je osuđena na godinu i po dana zbog krivičnog djela neovlašteni promet droga za koju su preporučeno Predsjedništvu BiH da se molba za pomilovanje osuđenog ne uvaži.

Razmatran je i zahtjev za pomilovanje osuđenog za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i organizovani kriminal i falsifikovanje novca koji je osuđen na godinu i devet mjeseci za koji su i Sud i Ministarstvo pravde preporučili Predsjedništvu da se molba za pomilovanje osuđenog ne uvaži.

Ministarstvo i Sud razmatrali su zahtjev osuđenika za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama koji je osuđen na tri i po godine za koga su preporučili da se molba za pomilovanje ne uvaži.

Razmatran je i zahtjev osuđenog za krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci za koju su i Sud i Ministarstvo pravde preporučili Predsjedništvu BiH da je ne uvaži.

Sve ove preporuke Predsjedništvo BiH je uvažilo i nijedan osuđenik od ova četiri nije pomilovan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()