Poziv WWF-a gradovima i mjestima u svijetu da se pridruže akciji Sat za planetu zemlju 25. marta

U akciji "Sat za planet Zemlju" učestvuje više od 180 zemalja svijeta

11.03.2023. 10:00
  • Podijeli:
planeta-zemlja-paixabay.jpg

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je gradove i mjesta u svijetu da se pridruže akciji Sat za planet Zemlju 25. marta u 20:30 sati te isključe dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivim građevinama i tako naglase da je svaki napor za očuvanje Zemlje vrijedan.

U akciji "Sat za planet Zemlju" učestvuje više od 180 zemalja svijeta.

WWF ističe kako populacija treba promijeniti svoje navike i značajnije razmišljati o očuvanju prirode. Upravo to je svrha akcije gdje će se kroz jedan sat mraka osvijetlili taj golem problem koji dovodi u pitanje opstanak cijelog planeta.

Uz klimatsku krizu i onu zagađenja plastikom, gubitak bioraznolikosti ozbiljno prijeti očuvanju našeg planeta.

Akcija je pokrenuta 2007. godine u Australiji s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, a već iduće godine inicijativa je provedena u nekoliko država.

Upisana je i u Guinessovu knjigu rekorda, 2010. kao najveći volonterski ekološki pokret.

Prošle je godine u Satu za planet Zemlju učestvovalo 187 država i milioni građana širom svijeta.

Cilj Svjetske organizacije za zaštitu prirode je zaustaviti propadanje zemljinog prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi čuvaju svjetsku biološku raznolikost i osiguravaju održivu uporabu obnovljivih prirodnih resursa, a istovremeno promoviraju smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()