Poražavajuće: Sudovi ignorišu medije, tužilaštva ne objavljuju informacije o predmetima

BIRN i Transparency International BiH objavili online platformu koja sadrži rezultate indeksa transparentnosti sudova i tužilaštava

14.07.2023. 16:25
  • Podijeli:
pravda-sud-pixabay.jpg

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Transparency International BiH objavili su platformu "Index pravosuđa", odnosno rezultate istraživanja transparentnosti rada sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini za koje se ispostavilo da su vrlo poražavajući.

Online platforma predstavljena je u četvrtak na konferenciji o stanju u pravosuđu, a sadrži podatke o transparentnosti 74 suda i 20 tužilaštava po kojima je vidljiv zabrinjavajući stepen javnosti rada BH pravosuđa.

Tako 55% sudova uopšte ne objavljuje informacije o prvostepenim presudama koje donose, a 90% njih ne objavljuje nikakve informacije o krivičnim predmetima na svojim internet stranicama.

Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a BiH, govoreći o platformi “Indeks pravosuđa” kazao je da su se za potrebe baze mapirali svi sudovi i tužilaštva te da se napravila metodologija po kojoj se testiralo i rangiralo koja od pravosudnih institucija je najotvorenija, a koja najzatvorenija.

Pojasnio je da su se testirala četiri segmenta – koliko objavljuju informacija na internet stranicama, kako odgovaraju na obične upite medija, kako na upite po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama i kako odgovaraju običnim građanima.

"Rezultati su poražavajući. Naši podaci govore o tome da 90 posto tužilaštava u ovoj državi na svojim internet stranicama nema nikakve informacije o krivičnim predmetima, 50 posto sudova je potpuno ignorisalo medijske upite. Dakle, ni naPoražavajući rezultati transparentnosti pravosudnih institucija koji način nisu odgovorili, a 42 posto svih sudova i tužilaštava je prekršilo zakonski rok od 15 dana da odgovori po zahtjevu na slobodan pristup informacijama, što pokazuje da institucije koje su zadužene za vladavinu prava, za osiguravanje da se zakoni ove države poštuju, sami ignorišu i krše rokove koji su propisani. Preko 50 posto sudova ne objavljuje ni na koji način informacije o svojim prvostepenim presudama”, pojasnio je Džidić, prenosi Detektor.ba.

Najgore rezultate u transparentnosti bilježe Kantonalna tužilaštva u Sarajevu i HNK čiji indeks transparentnosti iznosi 35, te Općinski sudovi u Žepču (28), Mostaru (24) i Čitluku (23) i Osnovni sud u Srebrenici sa ocjenom 26. Sa druge strane, Osnovni sud u Tesliću bilježi najviši stepen transparentnosti sa indeksom 82 dok su među najtransparentnijim institucijama Sud BiH sa indeksom 81 te tužilaštvo Brčko distrikta BiH koji, kao i Kantonalna tužilaštva SBK i Posavskog kantona bilježe ocjenu 75.

Platforma „Indeks Pravosuđa“ je nastala sklopu projekta “Jačanje mreža organizacija civilnog društva u cilju unapređenja odgovornosti – SANCUS” uz finansijsku podršku Evropske unije ocjenjuje dostupnost informacija na stranicama institucija kao i otvorenost prema građanima, medijima i organizacijama civilnog društva po pitanju dostupnosti informacija.

Platforma takođe nudi i informacija o predmetima korupcije i organizovanog kriminala, disciplinskim postupcima kao i ostale informacije o radu pravosuđe u BiH a omogućava i građanima da sami kreiraju zahtjev za pristup informacijama koji mogu uputiti bilo kojoj pravosudnoj instituciji na teritoriji BiH, navodi TI BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()