Poljoprivreda na koljenima: Neophodni strateški planovi zbog klimatskih promjena

Godišnji sastanak ministra i šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu na Jahorini: Godina nikad lošija za poljoprivrednike

07.11.2023. 22:00
  • Podijeli:

Na Jahorini je održan godišnji sastanak ministara i šefova delegacija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi. 

Razgovaralo se o aktualnim pitanjima za poljoprivredu i onim političkim koji mogu poboljšati razvoj poljoprivrede kao sto su Zelena agenda i Berlinski proces.

Ali što je najvažnije zbog klimatskih promjena, neophodni su strateški planovi.

Regionalna saradnja u poljoprivredi i ruralnom razvoju kako bi se ubrzao proces integracije u Evropsku uniju, glavna tema na sastanku visokih zvaničnika Jugoistočne Evrope. A na terenu u BiH, poljoprivrednici u nikada u težoj poziciji. 

Refik Alihodžić, poljoprivrednik kaže da je ova godina nikad lošija za poljoprivrednike i ne msao za kukuruz.

"Imao sam 30 hektara pšenice, očekivlai smo oko 600 kilograma po dulumu, a nismo imali ni 300, 400. 

Elementarne nepogode su učinile da su poljoprivrednici imali najviše posla u zbrajanju štete.

Saša Lalić,  pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj RS kaže da da su neke procjene da je preko 30 miliona konvertibilnih maraka šteta od superćelijske oluje na području oština gdje se desila.

"A kada je u pitanju afrička kuga svinja imamo neku štetu otprilike blizu 20 miliona konvertibilnih maraka. Već smo uspjeli određene subvencije da isplatimo", rekao je Lalić.

 Iz federalnog ministrarstva ističu da je u toku izrada Strategije poljoprivrede.

Nijaz Brković, pomoćnik ministra u federalnom ministarstvu poljoprivrede i šumarstva kaže da je u DBih složenija struktura.

"Imamo opštine i kantone koji isto daju poljoprivredne podsticaje i kad njih saberete mislim da je blizu 20 miliona na kantonalnom nivou, imaju kantoni gdje bi trebali preuzeti jedan dio. Idemo prema nekoj budućnosti, tražimo boljitak za sve nas", kaže Brković.

A taj boljitak često koči politika. Ministarstvo spoljne trgovine BiH upućuje ka Savjetu ministara inicijative entitetskih vlada, ali i tu dolazi do zastoja.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ističe da je to tako zato što dio  strukture koja dolazi iz Federacije BiH neće da podrže odluke u smislu zaštite domaće proizvodnje odnosno uvođenja mjera zaštitnih ili zabrane uvoza određenih proizvoda na neki određeni period.

"Više puta smo o tome govorili. Zastoj stoji u Federaciji BiH koja to neće da podrži", poručuje Košarac.

Upravo o ovim problemima i izazovima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici država Jugoistočne Evrope, razgovarano je na Jahorini.

Boban Ilić, generalni sekretar Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj kaže da su u fokusu klimatske pormjene.

"Zato više ne moramo biti eksperti, već se osjećaju u ovom regionu tako da će učestalost vremenskih nepogoda kao što su poplave frekvencije, suše. Ti događaji će se učestiti tako da ministarstva intenzivno razgovaraju o pripremi novi strateških planova", kaže on.

 Da se ne bi ponovoila ovako loša godina, neophodne su strategije, naročito jer mladog čovjeka koji se bavi poljoprivredom skoro da je nemoguće pronaći.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()