Pogledajte koliko košta tona peleta i metar drva u Sarajevu

Kada pričamo o pojedinačnim vrstama ogrjeva, Sarajevo prednjači i tu je najveća potražnja peleta

26.10.2022. 08:15
  • Podijeli:
drvo_cepanice_pixabay-1664908903684.webp Foto: Pixabay

Građani su se, osim s porastom cijena osnovnih životnih namirnica, energenata i goriva, susreli i s enormnim povećanjem cijena ogrijeva.

To je uzrokovalo veliki udar na budžete građana, jer cijene rastu, a plaće i penzije ostaju iste.

Muhamed Helać iz kompanije "Drvosječa" Sarajevo za medije je kazao da cijena peleta iznosi od 950 do 1.000 KM, a metar drva sada košta 165 KM, dok je prošle godine u ovo vrijeme bio 97 KM.

"Trenutna situacija je takva da se troškovi proizvodnje ne mogu porediti s onima od prošle godine. Svi mogući aspekti repromaterijala, sirovine su poskupjeli. Cijena električne energije je, također, viša, a ta električna energija dosta utječe na proizvodnju, konkretno peleta, jer je najpopularniji. Tu je i cijena nafte, odnosno goriva koja stalno varira. Gorivo prati proizvodnju, od same sječe u šumi, prerade, pa sve do transporta", rekao je Helać.

Vijeće ministara je, podsjećamo, usvojilo inicijativu Vlade FBiH, tačnije resornog ministra trgovine Zlatana Vujanovića o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta te postoji šansa da se ova zabrana produži i poslije marta. To su u petak tražili i iz Udruženja poslodavaca.

"Konkretno, zabrana izvoza traje od juna, otad je na snazi. Zabrana je urodila plodom jer smo početkom juna ulazili u fazu da će nam nedostajati ogrjeva. Osigurali smo dovoljne količine, jer je i čitava Evropa bila u nedostatku. Nasreću, mi smo bili energetski neovisni. Trenutna situacija je takva da je stanovništvo podmirilo potrebe, jer je opala potražnja, a zima samo što nije", istakao je Helać.

Kada pričamo o pojedinačnim vrstama ogrjeva, Sarajevo prednjači i tu je najveća potražnja peleta.

"Kada je riječ o drugim kantonima, tu je već potražnja za drvima. Tuzlanski kanton opet je prvi po upotrebi uglja jer imaju puno rudnika", kazao je Helać, prenosi Biznisinfo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()