Planina zaštićena od prenaseljenosti i urbanizacije: Proglašen park prirode Trebević

Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica

22.09.2022. 19:10
  • Podijeli:
Trebevic_foto_highlander.ba-1663836260580.webp Foto: highlander.ba

Nakon održane 187. sjednice Vlade Republike Srpske u Banjaluci donijeta je Odluka o proglašenju Parka prirode "Trebević".

Ovom odlukom Trebević je 33. zaštićeno područje Republike Srpske na ukupnoj površini od 73,026.33 ha, što je procentualni udio od 2,96 posto teritorije Republike Srpske.

Kako je saopšteno, razlozi za donošenje ove odluke imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi.

"Park prirode 'Trebević' prostire se na području opština Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu Grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036,37 ha. Na cjelokupnoj površini Parka prirode 'Trebević' ustanovljava se režim zaštite II i III stepena", navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade navode da se Park prirode "Trebević" stavlja pod zaštitu s ciljem zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, odnosno u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti.

"Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke", navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da pred njima još puno posla, ali da je Trebević definitivno zaštićen.

"Zaštitili smo Trebević od prenaseljenosti i urbanizacije, od uništenja životinjskog i biljnog svijeta, od uništavanja infrastrukture, ugrožavanja vodotokova i čistog zrak i sve što se može učiniti o nepovratno uništi ovu planinu. Trebević je naš pravi biser i time smo stvorili uslove da se Trebević daje, a ne samo uzima. Za ovu planinu počinje potpuno nova era i drugačiji način zaštite, u saradnji sa našim partnerima", poručio je.

Šta predviđa Studija zaštite

Studiju zaštite izradio je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, nakon inicijative za zaštitu koju je podnio Grad Istočno Sarajevo, dok je Odluku o proglašenju Parka prirode "Trebević", pripremilo nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Park prirode "Trebević" stavlja se pod zaštitu u cilju zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, odnosno u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti. Utvrđen je dvostepeni režim zaštite, tako da je na 15 % površine zaštićenog područja izdvojen režim zaštite II stepena koji odnosi se na klisuraste doline Paljanske i Mokranjske Miljacke, dok se na ostalim površinama primjenjuje režim zaštite III stepena. Odlukom o proglašenju Parka prirode “Trebević” propisano je da će za potrebe upravljanja parkom prirode Grad Istočno Sarajevo osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

Osnovnu vrijednost i najmarkantniju crtu reljefa čini planina Trebević koja sa sastoji od nekoliko grebena srednje visine, ukoliko se poredi sa višim planinama u svom okruženju. Trebević odlikuje izuzetna morfološka raznovrsnost zbog izraženih tektonskih pokreta, smjene  geološke podloge različitih svojstava kao i različitih vrsta erozionih procesa. Visoki krečnjački grebeni su pretežno oštri i nazubljeni, a udoline između njih uglavnom blago zaobljene. Područje je obilježeno i kontrastom između jugozapadnih padina planine koje su strmije, krševitije i uglavnom ogoljene, i zaklonjenijih, sjeveroistočnih padina koje su šumovitije i sa uglavnom blažim oblicima reljefa koji mjestimično prelaze u manje zaravni. Izuzetnom atraktivnošću i pejzažnom vrijednošću ističu se proširenja Brus i Dovlići, koji su zahvaljujući relativno blagim prirodnim uslovima pogodni za odmor i rekreaciju. Blizina velikih urbanih cjelina i pretežno planinska klima pogodoju razvoju izletničko-rekreativne funkcije parka prirode. Кarakteristika ovog područja kojom pejzaž dobija na mozaičnosti jeste značajna pokrivenost šumom i  predstavlja tipični pokriveni karst ili merokarst. Sa druge strane trijaski krečnjaci su zaslužni za atraktivne pejzaže Trebevića na kojima dominira stijenska masa i koji predjelu mjestimično daju alpski izgled.

Endemične biljne vrste

Morfološkoj raznovrsnosti zaštićenog područja doprinijele su duboko usječene, klisuraste doline Miljacke, odnosno njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke koje čine prirodnu granicu između Trebevića i Romanije. Dolinske strane ovih rijeka na pojedinim mjestima se izdižu skoro vertikalno, stvarajući teško prohodan kanjon. Najdublji razvoj klisure od 470 m relativne visine zabilježen je na dijelu doline Paljanske Miljacke prije sastava sa Mokranjskom Miljackom. Izuzetno vrijedan objekat geonasljeđa i najznačajniji površinski oblik karstnog reljefa predstavlja prerast u klisuri Paljanske Miljacke, koji se nalazi u ataru sela Radonjići, u blizini ušća Bistrice. Zabilježeni su i drugi površinski i podzemni karstni oblici poput pećina, jama, vrtača i ponora. Izvori su dosta brojni, a najčešći se javljaju na kontaktu verfenskih slojeva i srednjetrijaskih krečnjaka.

Specifične ekološke prilike su uslovile razvoj posebne flore i vegetacije. Na osnovu literature i istraživanja, floru Trebevića sa kanjonom i klisurom Miljacke izgrađuje 1.030 taksa specijskih i infraspecijskih kategorija, što čini oko 20 % ukupnog broja vrsta zastupljenih u flori Bosne i Hercegovine. Endemične biljne vrste su značajno zastupljene. Vrste koje pripadaju ovoj grupi su ograničenog raprostranjenja. Mnoge od ovih vrsta imaju reliktni karakter tj. u doba glacijacija su  našle utočište upravo ukanjonu Miljacke.  U najvećem procentu su zastupljene u pukotinama krečnjačkih stijena i na siparima, a njihova brojnost opada prema suvim kamenjarima, gorskim i subalpskim livadama. To su uglavnom subendemi rasprostranjeni na većim geografskim cjelinama (dinarski, balkanski, balkansko-apeninski, balkansko-alpski). Među endemičnim vrstama dominiraju mezoendemi, dok se stenoendemične vrste javljaju u formi infraspecijskih kategorija. Zbog značajanog doprinosa raznovrsnosti ukupne flore naše države endemične i reliktne vrste  kanjona Miljacke zaslužuju posebno mjesto u konzervaciji prrirode.

Jedinstvenost i atraktivnost ovom području daje trasa nekadašnje pruge uskog kolosijeka iz vremena Austrougarske koja prati najveći dio toka Paljanske Miljacke i odlikuje je veliki broj tunela, mostova i podzida.

Nakon donošenja ove odluke, za nadati se da će gradske, odnosno vlasti s federalne strane Trebevića slijediti ovaj primjer. Podsjetimo, Gradsko vijeće Sarajeva je jednoglasno podržalo 23. februara 2022. godine inicijativu za ukidanje statusa zaštićenog područja Trebeviću i Darivi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()