Padavine u Krajini prestale, slijedi sanacija štete

Na terenu su danima volonteri Crvenog križa, humanitarnih organizacija, Civilne zaštite i bihaćki rafteri

18.05.2023. 10:58
  • Podijeli:
poplave bihac anadolija (1) 222-6465e86e8be1d.webp Foto: Anadolija

Kiša je jutros prestala da pada i vodostaji rijeka u Krajini se smanjuju, javlja Anadolija.

"U bihaćkom naselju Pokoj vodostaj Une manji je za 25 centimetara u odnosu na juče i nadamo se da je najteži period iza nas", kaže Amir Koričić, predsjednik mjesne zajednice.

Na terenu su danima volonteri Crvenog križa, humanitarnih organizacija, civilne zaštite i bihaćki rafteri i nepogoda je, što je najbitnije, prošla bez ljudskih žrtava.

"Kao sistem smo odradili dobar posao, nadljudskim naporima smo se borili i zahvaljujem svima koji su bili sa nama. Ako ne bude padavina slijedi nam druga faza, a to je isušivanje objekata, izvlačenje vode i dopremanje hrane onima koji još ne mogu izaći iz svojih domova. Zvali su nas sa svih strana i nudili pomoć, iz krajiških i drugih općina čak i iz Novog grada koji se i sam bori s poplavama. Zahvaljujući prirodi, padavine su prestale, ali i vrijednim volonterima, mislim da je situacija pod kontrolom", objašnjava Edin Kulenović, načelnik Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća.

Još je zatvorena magistralna cesta Bihać - Bosanska Krupa u naselju Kostela, a većina drugih putnih pravaca je prohodna.

Situacija je stabilnija i u Bosanskoj Krupi gdje se vodostaj spustio za 19 centimetara.

"Situacija se stabilizira, ali i dalje imamo mnogo posla. Sada nam trebaju pumpe za izvlačenje vode i isušivači kako bismo osposobili poplavljene objekte što prije", kaže Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

Nakon povlačenja vode u korita slijedi zbrajanje štete. Mještani poplavljenih naselja, koji su sličnu situaciju imali u decembru prošle godine, apeliraju na nadležne da im osiguraju financijsku pomoć u oporavku, jer još čekaju sredstva odobrena prije šest mjeseci.

Na snazi su općinske, gradske i odluka Vlade Unsko-sanskog kantona o proglašenju stanja prirodne nepogode. Federalna vlada jučer je za pomoć poplavljenim područjima odobrila 500.000 KM, a dolazak u Krajinu najavili su Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()