Općinski sud u Sarajevu: Odloženo poništenje zvanja doktora nauka za Sebiju Izetbegović

Podsjetimo, Sebiji Izetbegović je UNSA 13. aprila poništio diplomu doktora nauka, a 16. maja je dobila otkaz na Medicinskom fakultetu UNSA

30.06.2023. 19:00
  • Podijeli:
sebija izetbegovic armin durgut pixsell-64634dc57c0c4.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Općinski sud u Sarajevu odložio je poništenje zvanja doktora nauka direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

Rješenje Suda, koje nam je ustupio advokat Esad Oruč, donijeto je 22. juna, piše Faktor.ba.

"Usvaja se prijedlog za određivanje mjere osiguranja pa se određuje mjera osiguranja kojom se odlaže izvršenje Zaključka protivnika predlagatelja, odnosno Senata Univerziteta u Sarajevu broj 01-8-2/23 od 13.04.2023. godine i Rješenja protivnika osiguranja, broj: 0101-4307/23 od 24. 04. 2023. godine kojim je poništen upis u Matičnu knjigu doktora nauka koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu, te zabranjuje protivniku predlagatelja da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju naprijed navedenog Zaključka i Rješenja, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će biti pokrenut od strane Predlagatelja osiguranja u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o sudskoj mjeri osiguranja. Ova mjera osiguranja zamjenjuje privremenu mjeru osiguranja i važi od dana donošenja sve do naredne odluke suda", piše u rješenju Suda.

Podsjetimo, Sebiji Izetbegović je UNSA 13. aprila poništio diplomu doktora nauka, a 16. maja je dobila otkaz na Medicinskom fakultetu UNSA.

"Ovim putem potvrđujemo da je Općinski sud u Sarajevu danas donio odluku kojom se određuje mjera osiguranja u predmetu prof. dr. Sebije Izetbegović. Predmetnom odlukom sud je zabranio Univerzitetu u Sarajevu da izvrši zaključak Senata kojim se daje saglasnost rektoru za poništenje diplome doktorskog studija za prof. dr. Sebiju Izetbegović, kao i izvršenje rješenja kojim se poništava diploma doktorskog studija prof. dr. Sebije Izetbegović. Dakle, Univerzitet u Sarajevu ne smije provoditi daljnje radnje kojima se na bilo koji način utiče na prava prof. dr. Sebije Izetbegović. Kao što smo ranije i ukazivali, sve radnje provedene od rektora Univerziteta u Sarajevu su nezakonite i kao takve se moraju staviti van snage. S tim u vezi, očekujemo od uprave Univerziteta u Sarajevu da što hitnije stavi van snage i nezakonito rješenje o prestanku radnog odnosa za prof. dr. Sebiju Izetbegović, te uspostavi stanje kakvo je bilo prije donošenja nezakonitog rješenja", istakao je advokat Oruč. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()