Oglasilo se Ministarstvo obrazovanja KS o pokušaju ubistva: Nije vrijeme za međusobne optužbe, nego za rad

Iz Ministarstva su poželjeli što brži oporavak povrijeđenom učeniku.

29.05.2024. 09:49
  • Podijeli:
škola Behaudin Selmanović_foto_UNA2-6656080f435e1.webp Foto: UNA

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS istaklo je, nakon jučerašnjeg pokušaja ubistva u sarajevskoj Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović", da će u fokusu njihovih narednih aktivnosti biti briga da psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom bude dostupna svim učenicima i prosvjetnim radnicima.


U fokusu rada će biti i ispitivanje primjene postojećih sigurnosnih protokola u školi, a Ministarstvo od škole očekuju detaljne informacije kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika. Zbog svega što se desilo, danas će se predstavnici ministarstva sastati s rukovodstvom škole.

"Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, zbog čega će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes maloljetnih učenika", proučili su iz Ministarstva.

Najavili su da će se pobrinuti da stručne službe škole pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, a dodali su da se u proteklim godinama intenzivno radi na unapređenju sigurnosnih standarda i dobrobiti djece u obrazovnim ustanovama.

Osvrnuli su se i na navode kako nije dozvoljeno da se nastava odvija online, ističući da uznemirujuće situacije poput ove nisu vrijeme za prebacivanje odgovornosti i međusobne optužbe, već za konstruktivan pristup i zajednički angažman.

Iz Ministarstva su poželjeli što brži oporavak povrijeđenom učeniku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()