Od milijardu i po na escrow računu ostala sića

Rok za vraćanje pozajmljenog novca na račun posebnih namjena je do kraja januara naredne godine

20.04.2023. 21:37
  • Podijeli:

Republika Srpska je od prodaje državnog kapitala i sukcesije imovine raspolagala sa skoro milijardu i po maraka na računima posebne namjene. Escrow račun, prvenstveno je bio namijenjen za to da se sredstva od prodaje državne imovine preusmjeravaju u razvoj privrede. Međutim, godinama mnogi upozoravaju da se ta sredstva troše nenamjenski i netransparentno. Provjerili smo koliko novca trenutno ima na escrow računu?

Imali smo milijardu i po – ostala nam je praktično sića. Trenutno na escrow računu ima tek nešto više od dva i po miliona maraka. Potvrdili su to za UNA TV iz krovnog ministarstva.

Način trošenja prikupljenih sredstava posebna je priča. Trošilo se najviše za javnu potrošnju, isplate penzija i dugova po raznim osnovama, uzimalo se i za pomoć javnim institucijama. A novac je isključivo bio namjenjen za razvoj privrede i kapitalne investicije.

Robnim rezervama preusmjereno je 14 miliona, koji su, vrlo vjerovatno propali, budući da Robne rezerve više ne postoje. Oko 60 miliona maraka uzeto je i za izmirenje budžetskih obaveza tokom 2019. godine. Isto toliko i u iste svrhe i 2011, iako, su revizori utvrdili da to Narodna skupština nije odborila. Novac je korišten i za investicije, a ne samo kao rezervna doza za finansijske probleme, tvrdi šef finansija u Vladi Srpke.

"U saobraćajnu infrastrukturu uloženo je 238 miliona KM (za realizaciju 57 projekata). Time je obuhvaćeno 403 kilometra putnih pravaca. Odobrena su 34 projekta iz oblasti vodovodne, kanalizacione, privredne i tehnološke infrastrukture u ukupnoj vrijednosti od 71,8 miliona KM. Za program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida izdvojeno je sredstava privatizacije u iznosu 29 miliona KM. Za oblast obrazovanja odobreno je 128 projekata u vrijednosti od 82,5 miliona KM, od čega se 106 projekata u vrijednosti od 46 miliona KM odnosi na  osnovno i srednje obrazovanje", odgovorili su iz Ministarstva finansija RS. 

Vlast tvrdi da će sve pozajmljeno biti i vraćeno. Opozicija, ne misli tako.

"Apsolutno degradiraju, izbjegavaju ili ne žele da saopšte istinu i to se dešava mnogo puta", kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

Mnogo puta je i Glavna služba za reviziju upozoravala da je značajan dio novca sa escrow računa trošen na pogrešan način. Posebno je sporna i odluka Vlade da konstantno produžava rokove za vraćanje novca na račun posebnih namjena.

"Čak i visoki predstavnik je zabranio trošenje tog novca. Ideja je bila da taj novac posluži za neko novo zapošljavanje ljudi koji će kroz proces privatizacije ostati bez posla", kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Iz Ministarstva finansija potvrdili su nam da je rok za vraćanje pozajmljenog novca, na gotovo opustošen račun posebnih namjena, do kraja januara naredne godine. Ekonomski stručnjaci su predlagali da se formira stručni tim koji bi uveo red i finansijsku disciplinu kada je u pitanju davanje i vraćanje pozajmljenog novca sa posebnog računa. Na prijedlogu je sve i ostalo, jer je nastavljeno trošenje bez transparentnog pokrića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()