Obilne padavine uzrokovale probleme u Krajini

Na području Bihaća situacija je najkritičnija u Kulen Vakufu jer je zbog obilnih padavina i slijevanja oborina sa okolnih brda došlo je podizanja vodostaja rijeke Une i Unca

15.05.2023. 15:55
  • Podijeli:

 Kiša koja danima pada izazvala je izlijevanje rijeka i oborinskih voda i u Unsko-sanskom kantonu. Situacija je najteža u Sanskom Mostu, gdje se izlila rijeka Bliha, u mjestu Alagića Polje ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata.

Sinoć u večernjim satima rijeka Bliha izlila se iz korita poslije čega je došlo do nekontroliranog širenja toka rijeke tako da se nakon pola sata od izlijevanja na tom mjestu sastavile Bliha i Zdena te je nastao ogroman pojas teritorija koji je poplavljen i veliki broj stambenih objekata je u kratkom vremenskom roku ostao pod vodom.

Voda je prodrla u nekoliko objekata uz tokove ove dvije rijeke, a na području mjesnih zajednica Zdena, Husimovci, Pobriježje – Podlug, Vrše, Donji Kamengrad, Gornji Kamengrad, Fajtovci, Novo Naselje i Stari Majdan od rijeke Majdanuše.

Poplavom su ugrožene i putne komunikacije Sanski Most – Stari Majdan, Sanski Most – Fajtovci u Kamengradu gdje je i obustavljen saobraćaj u periodu od 23 do 6 sati.

Na području Bihaća situacija je najkritičnija u Kulen Vakufu jer je zbog obilnih padavina i slijevanja oborina sa okolnih brda došlo je podizanja vodostaja rijeke Une i Unca, te izlijevanja rijeke Une iz korita, čiji je vodostaj 50 centimetara iznad kritične tačke.

Zbog ugroženosti objekata na intervenciju su upućeni pripadnici Vatrogasne jedinice sa pumpama za ispumpavanje vode i vrećama sa pijeskom. U MZ Orašac izvršena je intervencija prokopavanja jednog oborinskog kanala, te uklanjanje odrona na putnoj komunikaciji Orašac - Kulen Vakuf.

Rijeke su se izlile i u Cazinu, Ključu i Bosanskoj Krupi ali nema ali nema poplavljenih objekata.

Na magistralnom putu M-14 pravcu Bosanska Krupa-Bosanska Otoka u mjestu Stegarić jutros je zbog odrona bio zatvoren za saobraćaj , a sada se odvija jednom kolovoznom trakom.

Iako su padavine prestale vodostaj rijeka od jutros je još u porastu. Nadu u smirivanje situacije u Sanskom Mostu daje podatak da vodostaj Blihe koji je jutros bio maksimalnih 183 centimetara od jutros u opadanju, i u 11 sati je bio 106 centimetara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()