Noćna zvijezda: Snimljena lisica na ulicama Sarajeva

Ova neobična posjetiteljka donijela je dozu divljine u urbano okruženje, dok je nesmetano istraživala okolinu

11.12.2023. 11:09
  • Podijeli:
Lisica_Sarajevo_foto_TikTok Cropped-6576bc436d0d0.webp Foto: TikTok/crnahronikainfo

U snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, zabilježena je lisica koja je sinoć, 9. decembra, slobodno šetala i istraživala područje oko tržnog centra u Sarajevu.

Ova neobična posjetiteljka donijela je dozu divljine u urbano okruženje, dok je nesmetano istraživala okolinu.

@crnahronikainfo

Sasvim obična noć u Sarajevu

♬ original sound - CRNA Hronika

Lisice u gradovima su sasvim normalna stvar u Zapadnoj Europi, tako da se one počinju pojavljivati i kod nas. Nekadašnji strah od lisica je prvenstveno bio vezan uz pojavu bjesnoće, međutim kod nas bjesnoća nije zabilježena već dugi niz godina, a razlog tome je tzv. oralna vakcinacija.

Stručnjaci kažu i da je neopravdan strah od lisica kao štetočina. Naime, ljudi su se bojali lisica i zato što su one ubijale perad, ali to u gradu nije problem. Lisice u grad dolaze i zbog toga što se naš način života promijenio, tj. 'nudimo' im jako puno hrane:

Šta učiniti kad vidimo lisicu?

"Lisica će se sama skloniti od vas, neke će se s vremenom možda pripitomiti pa jesti iz zdjelice mačke ili psa, možda će vam loviti miševe i štakore. Pustite lisice na miru, nećete ih ni primjećivati. One će i dalje biti divlje životinje samo će se manje bojati ljudi, a ljude neće ugrožavati", kazao je ranije Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()