Nijedan naučnik ne može sa sigurnošću da tvrdi da vanzemljaci nisu posjetili Zemlju

Šostak ocjenjuje da su tvrdnje vojnoobavještajnog "zviždača" Dejvida Gruša o tome da Pentagon sakuplja oborene svemirske letjelice i tijela - hrabre, ali bez dokaza

04.08.2023. 15:00
  • Podijeli:
NLO_UFO_Foto Pixabay-6480297cd63d8.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Nijedan naučnik ne može sa sigurnošću da tvrdi da vanzemljaci nisu posjetili Zemlju, ali do sada niko nije dao konkretne dokaze umjesto pukih priča - navodi Set Šostak, viši astronom SETI Instituta.

U uvodniku objavljenom na stranicama stručnog lista "MSNBC", on ističe da su tvrdnje koje pred američkim Kongesom daju neki "zviždači" - posebne, ali da su potrebi i posebni dokazi da bi se to potvrdilo, a njih - nema.

GDJE SU TIJELA I OSTACI LETJELICA?

Šostak ocjenjuje da su tvrdnje vojnoobavještajnog "zviždača" Dejvida Gruša o tome da Pentagon sakuplja oborene svemirske letjelice i tijela - hrabre, ali bez dokaza.

"Ni Gruš ni druge osobe koje tvrde da imaju saznanja o tajnim vladinim programima nikada nisu uspjeli da daju uvjerljive fotografije koje prikazuju vanzemaljske ostatke letjelice razasute po krajoliku.

Ne govorimo ovdje o `cesni` koja je `zaorala` u polje pšenice. Govorimo o vanzemaljskoj međuzvjezdanoj raketi, sposobnoj da preleti milijarde kilometara kroz svemir i tehnologiji koja bi bila vanzemaljska", navodi Šostak.

SATELITI SVE SNIMAJU, A NAROD JE SPREMAN DA U SVE POVJERUJE

On podjeća da su mnogi tvrdili da američka vlada skriva postojanje vanzemaljske tehnologije, ali nikada za to nisu mogli pružiti konkretne dokaze, a to je prilično nevjerovatno, ako se u obzir uzme broj satelita koji kruže oko Zemlje.

"Stvarna vanzemaljska letjelica u našem vazdušnom prostoru, veća od kancelarijskog stola, vjerovatno bi bila vidljiva satelitima" - objašnjava Šostak.

On napominje da bi, hipotetički, mogla postojati velika zavjera koja obuhvata brisanje takvih fotografija te da bi je američko stanovništvo prihvatilo, jer spremno prihvata takva objašnjenja, još od navodnog pada NLO u Rozvelu 1947. godine.

Šostak podsjeća na istraživanje iz 2021. godine kad je čak 40 odsto Amerikanaca izjavilo da vjeruje da su Zemlju posjetili vanzemaljci.

ZAŠTO BI NEKO KRIO VANZEMALJSKU TEHNOLOGIJU OD NAUKE?

"Čak ni najkonzervativniji naučnik ne može sto odsto da tvrdi da je nemoguće da vanzemaljci posjete Zemlju. To je teško moguće, ali je moguće - navodi Šostak.

On naglašava da društvo ne bi trebalo da prihvata naučna "otkrića" bez ikakvih dokaza.

Šostak pita i koja bi bila svrha skrivanja vanzemaljske tehnologije i isključivanja naučne zajednice iz svega toga?

"Informacija, tehnologija i - što je još važnije - potencijal da se obogate znanja čine neodoljivim takva saznanja", komentariše Šostak.

IZ OHOLOSTI SE MISLI DA BI VANZEMLJACI OBILAZILI SAMO AMERIKU

On postavlja pitanje: "Zašto se čini da vanzemaljci uvijek posjećuju samo SAD, a ne neku drugu zemlju koja bi bila otvorenija za informacije o njihovoj posjeti?"

"Ovdje djeluje neka vrsta nacionalne oholosti: ako će vanzemaljska bića doći na Zemlju - posjetiće nas /SAD/", cinično primjećuje Šostak.

Da li su vanzemaljci stigli, pita Šostak i ističe da, iz ugla nauke, za to još nema dobrih dokaza, veće samo "argument autoriteta".

"Dejvid Gruš kaže da su ovdje. Ali to ne može ili neće da dokaže. Dok to ne učini, njegove priče trebamo posmatrati upravo tako - kao priče", zaključuje Šostak. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()