Neko se do 65. godine života umori za tri života

"Nije isto godinu dana u kancelariji i u rudarskoj jami"

16.03.2023. 10:00
  • Podijeli:
rudari-kreka-anadolija (1)-6411a0d9d4e92.webp Foto: Anadolija

Nesumnjivo je da postoji niz poslova koji bi trebali imati privilegiju beneficiranog radnog staža. Jedan od njih je i posao spasioca. Njihovu vrijednost i težinu posla vidjeli smo svi najbolje na primjeru spašavanja nastradalih u zemljotresima u Turskoj.

Provjerili smo da li ovi hrabri ljudi imaju beneficirani radni staž.

Naime, većina članova Civilne zaštite su demineri, koji imaju uvećani radni staž, ali su njime nezadovoljni i putem sindikata planiraju da idu ka Vladi kako bi se žalili i pokušali da ostvare veća prava.

Koliko vrijedi jedan heroj?

Pored deminera, pomagali su i pripadnici MUP-a oba entiteta, kao i članovi Gorskih službi spašavanja. Svi u istoj misiji, istu težinu posla radeći, ali sa različitim pravima. Dok policajci imaju uvećan radni staž, pripadnici Gorske službe kao NVO nemaju.

Neke poslove bez obzira na stručnu spremu, zaista nije moguće obavljati do 65. ili 70. godine. Neko se do 65. godine života umori za tri života. Radnici na takvim pozicijama, imaju pravo na uvećani radni staž.

Beneficirani radni staž imaju oni radnici za čije poslove se smatra da utiču na zdravlje ili da jednostavno ih nije moguće obavljati 40 i više godina. Tu spadaju naprimjer rudari, demineri, građevinski radnici, policajci, vojska, određena kategorija vozača, čak i neki komunalni radnici.

"Najčešći korisnici koji imaju beneficirani radni staž su iz djelatnosti rudarstva, metalske, hemijske, i drvo-prerađivačke industrije, sektora bezbjednosti..", navode za UNU u PIO-u RS.

Šta je beneficirani radni staž?

U staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, shodno odredbama člana 31-32. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ‘’Službeni glasnik Republike Srpske’’ broj:134/11, 82/13, 103/15, 111/21, 15/22 i 132/22) računa se vrijeme u kojem je osiguranik radio na naročito teškom, opasnom i po zdravlje štetnom radnom mjestu odnosno poslu, kao i na radnom mjestu odnosno poslu na kojem osiguranik poslije navršenja određenih godina života ne može uspješno da obavlja svoju profesionalnu djelatnost i za koje je, pored doprinosa za staž osiguranja sa efektivnim trajanjem, plaćen doprinos srazmjerno stepenu uvećanja staža.

Što se tiče Republike Srpske, od 276.703 u februaru 2023.godine, takvih korisnika bilo je 33.656 (12,16%). Broj isplaćenih penzija je 33.318, što znači da je broj korisnika nešto malo veći i znači da jednu penziju može primati više korisnika (porodična penzija). Iznos sredstava koji se odnosi na isplatu penzija korisnicima koji umaju staž sa uvećanim trajanjem, na mjesečnom nivou, za februar 2023. godine, je 19.096.984,12 KM, podaci su Fonda PIO.

Koliko on može maksimalno da iznosi i kako je to zakonom definisano u Republici Srpskoj?

Iz Fonda penzijsko invalidskog osiguranja RS odgovaraju za UNU da stepen uvećanja staža osiguranja zavisi od težine, opasnosti i štetnosti rada, odnosno od prirode posla.

"Može iznositi najviše 50%, odnosno šest mjeseci na godinu dana. Staž osiguranja računa se sa uvećanim trajanjem samo za vrijeme koje je osiguranik radio puno radno vrijeme, odnosno ono vrijeme koje je efektivno proveo na radu", kažu u Fondu PIO.

Pored naprijed navedenog odredbama član 32. Zakona o PIO propisano je da se u staž sa uvećanim trajanjem računa vrijeme koje je osiguranik radio kao:

a) lice sa najmanje 70% tjelesnog oštećenja, b) vojni invalidi od I doVI grupe, v) civilni invalid rata od I do VI grupe.

Navedenim kategorijama svakih 12 mjeseci rada računa se kao 15 mjeseci staža osiguranja. 

Podliježu reviziji

Pravilnik o listi tjelesnih oštećenja utvrđuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za zdravstvenu zaštitu. 

Radna mjesta za koja se utvrđuje staž sa uvećanim trajanjem nisu trajna kategorija već podliježu ocjeni i reviziji

"Radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, kao i stepen uvećanja staža osiguranja podliježu reviziji najkasnije u roku od pet godina od dana utvrđivanja", navode u PIO-u.

Što se tiče Federacije BiH, pravo na uvećani radni staž regulisano je Zakonom, podliježu mu iste kategorije radnika, a maksimalno beneficirani staž može iznositi šest mjeseci.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()