Nedim Salaharević: Provalili su mi u porodičnu kuću u Vlasenici, prvi put od 1992. godine

Dok nikoga nije bilo u kuću je provaljeno, napravljen je nered i ostavljene fekalije

07.03.2024. 15:55
  • Podijeli:
Nedim Salaharević_Vlasenica_kuca_foto_Faktor.ba-65e9cd448443f.webp Foto: Faktor.ba

Nedim Salaharević, kome su brat i otac ubijeni u zloglasnom logoru Sušica, jučer je ispred porodične kuće u Vlasenici zatekao srušenu ogradu, a kada je ušao u kuću zapahnuo ga je nesnosan smrad.

Dok nikoga nije bilo u kuću je provaljeno, napravljen je nered i ostavljene fekalije.

Kuća Salaharevića u Vlasenici u fazi je renoviranja, a Nedim planira postavljanje nove ograde, koš u dvorištu kao uspomenu na svog brata Edina i muzej-sobu u sklopu kuće.

Naime, Nedimov brat Edin Salaharević bio je košarkaš tuzlanske Slobode, s kojom je kao junior bio prvak Jugoslavije i juniorski reprezentativac bivše države.

Tokom posjete Vlasenici Nedim Salaharević sreo se s majstorom koji radi na njegovoj kući, a prilikom predaje ključa od ulaznih vrata, majstor mu je rekao da se u dva navrata dešavala provala, da je on ulazna vrata popravio, ali da se spremi na ono što će unutra zateći.

"Jedan drveni stub je iščupan, a ograda oko njega je srušena. Nakon ulaska u kuću vidio sam da su u hodniku i po kupatilu vršili veliku nuždu, a po cijeloj dnevnoj sobi je razbacana staklena vuna, koja je tu bila spakovana za nastavak radova. Ovo je prvi put od 1992. godine, da su mi provalili u kuću. Vide se otisci na vratima, u isto mjesto su udarali kao i prije 32 godine. Bacali su smeće po dvorištu, to se i sada dešava, a prošle godine sam u dvorištu zatekao isječenu košarkašku loptu. Međutim, ovo je prva provala od 1992. godine, kada su nam provalili u kuću, a sve je na kraju rezultiralo odvođenjem u logor i ubistvima", kaže Nedim Salaharević.

Nakon što je jučer vidio šta se desilo pozvao je policiju i ispričao da smatra da se radi o smišljenom napadu na njega.

Dodaje da je danas dobio poziv da dođe u policijsku stanicu u Vlasenici, ali mu nije jasno zašto to jučer nisu od njega tražili, kada je policija došla i sastavila zapisnik.

"Policajci sugerišu da je možda ušao neki beskućnik, ali ja u to ne vjerujem. Ovo je urađeno namjerno i ovo je posljedica sistema u Vlasenici. Bio sam im trn u oku i ranije, jer me nisu ubili, a posebno otkako sam svjedočio na Sudu Bosne i Hercegovine. Oni koji su ulazili 1992. godine u moju kuću, neka ne misle da će ulaziti i sada, jer ovo nije 1992. Od svoje namjere neću odustati, kuća će biti obnovljena, a jedva čekam da u dvorištu postavim koš", kaže Nedim Salaharević.

Podsjećamo, Nedim Salaharević je, 12. jula prošle godine, pred Sudom BiH svjedočio u postupku protiv Miroslava Kraljevića, Maneta Đurića, Radenka Stanića i Gorana Garića, kojima se sudi za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Miroslav Kraljević trenutno je načelnik Vlasenice, a tokom rata bio je komandant Interventnog voda, koji je prema svjedočanju Salaharevića ovu porodicu držao u kućnom pritvoru, sve dok Mehmed i Edin Salaharević 11. septembra 1992. nisu odvedeni u logor Sušica.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, a Garić policajac.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()