Nakon RS poskupljuje i registracija automobila u FBiH

Cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti se određuje prema parametrima iz 1998.

16.03.2023. 13:31
  • Podijeli:
tehnicki-pregled-facebook.jpg

Registracija automobila u Repblici Srpskoj skuplja je od 9. marta marta ove godine, a mnogi su se s pravom pitali hoće li ista sudbina zadesiti građane koji žive u entitetu Federacija BiH.

Naime, registracija vozila u Republici Srpskoj skuplja je od osam do devet posto, saopćili su iz Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS.

Tačnije za 18 posto poskupjela polisa auto-odgovornosti, koja u u strukturi kompletne registracije učestvuje sa oko 40 posto.

Iz Skupštine poručuju da se cijene nisu mijenjane od 1998. godine, te da se sada moralo pristupiti korigovanju tarifa jer bi trenutnom premijom sigurno bila ugrožena isplata štete i rad osiguravajućih društava.

S druge strane, eventualnu odluku o promjeni tarife u Federaciji BiH, odnosno cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, ne donosi Udruženje osiguravajućih društava nego nadležna Agencija za nadzor osiguranja FBiH.

Međutim, treba znati da je Udruženje društava za osiguranje Federacije BiH (UDO FBiH) u proteklom periodu pratilo kretanja na tržištu s ciljem da se zaštite interesi osiguranika,

Ovo je za portal UNA kazao generalni sekretar UDO FBiH Ermin Čengić.

"Također potrebno je osigurati nastavak normalnog poslovanja osiguravajućih društava u Federaciji BiH, bez ugožavanja njihove finansijske stabilnosti", pojasnio je Čengić.

Prema njegovim riječima, javnosti je poznato koliko su cijene pojedinih roba i usluga porasle u 2022. godini i u više navrata,

"U posljednjih nekoliko mjeseci smo isticali kako ovi trendovi i prisutna inflacija predstavljaju značajan pritisak na fondove za isplatu šteta društava za osiguranje. S druge strane, to nije pratio bilo kakav porast cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, gdje i dalje imamo identične parametre za određivanje premije osiguranja koji datiraju iz 1998. godine. Zbog toga smo se obratili nadležnoj regulatornoj instituciji, Agenciji za nadzor osiguranja Federacije BiH sa argumentima za eventualnu promjenu cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a u svrhu sprečavanja poremećaja na tržištu osiguranja", pojasnio je Čengić.

Napominje da odluku o promjeni tarife, odnosno cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, ne donosi Udruženje osiguravajućih društava nego nadležna Agencija za nadzor osiguranja FBiH.

Procedura promjene može biti identična onoj koju je prije nekoliko dana provela Agencija za osiguranje Republike Srpske povećavajući cijenu za 18 posto.

"Procedura bi podrazumijevala da Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH usvoji izmjene Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima na način da u određenom procentu promijeni jedinstvenu osnovicu, odnosno, osnovnu premiju za putničko vozilo snage motora od 33 do 44 kilovata koja iznosi 396 KM", pojasnio je Čengič.

Dodao je da je rano prejudicirati hoće li se Agencija i njen Stručni savjet odlučiti za poskupljenje na bazi dostavljenih argumenata ili nekih vlastitih analiza. 

"Naša odgovornost je bila u tome da ih upoznamo sa stavom struke osiguranja i tržišnim kretanjima koja značajno utiču na poslovanje i osiguravajućih društava, a koja se ne mogu ignorirati", zaključuje Čengić za portal UNA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()