Najezda krpelja u Sarajevu: “Dnevno 10-15 djece posjete Hitnu pomoć kako bi im skidali krpelje”

Najbolje u roku od 36 sati, od perioda kada se zakačio za tijelo, izvaditi krpelja

30.06.2023. 18:30
  • Podijeli:
Krpelj-64539b73bdede.webp Foto: Pixabay

Prije, no što se otisnete u putešestvije kamenjarima i maslinicima ili krenete u osvajanje nekog od planinskih vrhova ili se pak posvetite svom vrtu, pročitajte najvažnije o lajmskoj boreliozi i meningoencefalitisu.

Lajmska borelioza Ovu bolest prenosi tzv. jelenski krpelj, zaražen spiralnom bakterijom (Borreliom burgdeferi).

“najbolje bi bilo da niko sam ne uklanja krpelja jer u takvim slučajevima osoba najčešće napravi veći problem i sebi i zdrastvenom osoblju”.

Najbolje u roku od 36 sati, od perioda kada se zakačio za tijelo, izvaditi krpelja.

"U tom roku minimalna je mogućnost, i ako je krpelj zaražen bakterijom Borreliom Burgdorferi, da se i osoba zarazi. U takvim situacijama pacijentu nije potreban ni antibiotik. No naredni mjesec važno je da osoba prati svoje stanje i ako se budu pojavile promjene na koži, okrugle, crvene sa blijedim područjima u sredini, otečene limfne žlijezde, povišena temperatura, glavobolja, opća slabost, odmah se treba javiti ljekaru. U takvim slučajevima rade se serološka ispitivanja i dokazivanje da se radi o zarazi Borreliom Burgdorferi, odnosno razvoju Lajmske bolesti kada se uključuje specifična terapija", objašnjava Blažević.

U Hitnoj pomoći navode kako do sada nisu imali slučajeva ujeda zmije, ali da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova.

Blažević kaže kako je kod ujeda zmije najbitnije da se pacijent ne kreće.

Najveći problem kod borelioze je taj što inkubacija traje dugo (do dva tjedna) pa osoba već i zaboravi na ugriz pa zanemari rane simptome poput vrućice, glavobolje, smušenosti, bolova u zglobovima i mučnine te ih pripiše prolaznoj virozi ili gripi. No, postoji simptom tipičan za lajmsku boreliozu – crveni krug, promjera većeg od 5 cm, koji se u ta dva tjedna razvije oko ugriza i ne prolazi tjednima.

Ako se lajmska borelioza ne liječi u ranoj fazi, bakterija se kroz krv i limfu širi do mišića, kože, živaca i srca, potom i do mozga, a u rjeđim slučajevima i očiju. Simptomi postaju kronični, javlja se artritis, slabost u udovima, motoričke smetnje, srčane abnormalnosti pa čak i psihičke poteškoće. Liječenje u ranoj fazi bolesti provodi se kurom antibiotika u trajanju od pet dana.

No nakon izlječenja kod nekih ljudi javlja se postlajmski sindrom – bolovi u zglobovima i mišićima te kronični umor. Krpeljni meningoencefalitis Za razliku od borelioze, ovo je virusna bolest koju krpelj prenosi slinom s glodavaca na ljude i životinje. Inkubacija traje od četiri do deset dana nakon čega se naglo javljaju simptomi.

Riječ je o upali mozga, moždane ovojnice i leđne moždine koja u najtežim slučajevima može dovesti do paralize i smrti. Na sreću, komplikacije se vrlo rijetko razviju. Najčešće ova bolest prođe uz blage simptome nalik gripi.

Vrijeme je krpelja, zaštitite se!

Krpelji, nažalost, neminovno idu ruku pod ruku s boravkom u prirodi. Najčešće ćete ih naći u vlažnim i sjenovitim, travnatim i šumovitim područjima. Čak ih možete naći i u svojim baštama te gradskim parkovima.

Oni ne biraju žrtvu. Napadaju i pse i ljude. Krpelji sami po sebi nisu opasni, no opasni su ako prenose zarazne bolesti. Trenutno, najpoznatija bolest koju prenose krpelji je Lajmska bolest. Osoba koja je zaražena Lajmskom bolešću na mjestu ujeda će imati veliko crvenilo, praćeno temperaturom i malaksalošću (kroz nekoliko dana od ujeda).

Možda se od krpelja ne možemo stoposto zaštiti, no možemo umanjiti mogućnost njegovog ugriza.

Kada idete u šetnju prirodom, posebno šumom, vrlo je važno odabrati odgovarajuću odjeću. Nosite hlače i majice dugih rukava. Također možete koristiti i kapu. Kada se vratite, protresite odjeću koju ste nosili, a zatim ju operite. Temeljito pregledajte sve dijelove tijela zbog mogućih ujeda krpelja.

Najefikasniji način borbe protiv krpelja je dezinsekcija insekticidima. Primjenjuje se metoda vlažne aplikacije za vanjske površine sa namjenskim zamagljivačima u zavisnosti od sredine (okoline) u kojoj se prostor tretira (hladno ili toplo zamagljivanje). Za metodu vlažne aplikacije za vanjsku sredinu primjenjuju se profesionalni dezinsekcioni preparati namijenjeni za pomenutu vrstu insekata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()