Nacionalni spomenik BiH bit će vraćen u našu zemlju

Nakon 16 godina "Magdalena" će biti vraćena kući, istakao je Magazinović

27.12.2022. 22:15
  • Podijeli:
magdalena_slika_foto_Fb-63ab6011d9dc0.webp Foto: Facebook

Saša Magazinović ponovo se oglasio o ukradenoj slici "Magdalena" Đoke Mazalića koja se nalazi u Srbiji, ali ovaj put ima ohrabrujuće vijesti. 

Naime, nacionalni spomenik BiH u procesu je vraćanja u našu zemlju.

Nakon 16 godina "Magdalena" će biti vraćena kući, istakao je Magazinović, potvrdivši da mu je ovu divnu vijest saopćio vlasnika umjetnine Enver Mulabdić.

"Sjećate li se Magdalene? One Magdalene koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, umjetničke slike koja je simbol nestalih umjetnina. One Magdalene koju je naslikao Đoko Mazalić i koja je ukradena iz porodične zbirke Damirke i Envera Mulabdića. To je ona ista Magdalena kojoj su u Srbiji promijenili ime i čiji me novi 'vlasnik' kontaktirao da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod - samo zato što tražim da se vrati kući bh. nacionalni spomenik", naveo je.

Magazinović je proteklih godina više puta ukazivao vlastima da bi trebali poduzeti sve potrebne mjere kako bi umjetničko djelo, koje je i nacionalni spomenik, bilo vraćeno u našu zemlju.

"Uglavnom, Magdalena bi uskoro trebala doći kući. Trenutno je kod policije u Srbiji. Toliko vam za sada mogu reći. Sljedeći koraci su na Interpolu, policijskim strukturama u BiH i Srbiji, institucijama… Razgovaram danas i sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama. On je uradio veliki dio posla da se sve ovo pokrene. Ne možemo da vjerujemo da je Magdalena u policiji i da čeka procedure da se vrati kući. Ne smijemo se toliko ni radovati koliko želimo, dok je ne vidimo…", dodao je.

Naime, slika "Magdalena" Đoke Mazalića, ujedno i nacionalni spomenik BiH, ukradena je 2006. godine kada je i vlasnik prijavio nestanak slike. Od tada umjetničko djelo se nalazi u Srbiji, a 2020. godine je trebala biti predstavljeno povodom manifestacije Novi Sad Evropska prijestolnica kulture.

Tada je i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada na zvaničnoj stranici objavio digitalnu formu slike "Magdalena". U opisu su objasnili vrijeme njenog nastanka kao i tehniku kojom je rađena, a ono što je promijenjeno je ime pa se djelo zove "Magdalena pokojnica".

Pravi vlasnici slike su Damirka i Enver Mulabdić, državljani Bosne i Hercegovine, a umjetničko djelo je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()