Muzej lutaka iz evropskih metropola: Neke su stare i do 40. godina

Posjetioci mogu da vide tzv. lutke zjevalice, ginjole, javajke i one najkomplikovanije

11.04.2022. 12:39
  • Podijeli:
lutke-una Cropped (1).jpg Foto: UNA

Banja Luka se može pohvaliti kulturnom institucijom koju nema nijedan drugi grad na Balkanu. Riječ je o Muzeju pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Ove lutke smještene na 300 kvadratnih metara, zasigurno su posebne i jedinstvene.

Lutke koje su svoje utočište pronašle u gradu na Vrbasu dolaze iz velikih evropskih metropola. Izrađene su od 1982. do 2016. godine, u najboljim radionicama velikih imena iz svijeta lutkarstva.

“Imamo više od 200 lutaka koje su igrale u 23 lutkarske predstave. Bilo bi šteta da to nije izloženo, da ih djeca vide”, rekla je Berina Šuščević, scenograf Dječijeg pozorišta RS.

Pored lutaka za dječije predstave - „Škola za pačiće“, „Guliver“, tu su i one iz predstava za odrasle. Posjetioci mogu da vide tzv. lutke zjevalice, ginjole, javajke i one najkomplikovanije. 

„Najkomplikovanije lutke koje su marionete, one u sebi, tako da kažem najviše oponašaju čovjeka ako predstavljaju čovjeka ili neku životinju ako oponašaju, a cilj je da budu što pokretljivije i da se što više zglobova tako da kažem, pokreće“, objašnjava Berina.

Vrijednost lutaka je velika

Berina je dodala i da su lutke još vrijednije kako vrijeme prolazi, ako su u svojim ulogama koje su odigrale zajedno sa glumcem osvajale nagrade, koliko su slave ponijele na svojim leđima, te koja se priča za njih može vezati.

Nakon što odigraju svoje minute na sceni, njihov drugi život počinje u muzeju. Lutke su stare koliko i civilizacija, a lutkarske predstave za sve uzraste i sve generacije.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()