Mir, mir, mir, niko nije kriv - Sporazumom do rješenja spora

Pred Agencijom za mirno rješavanje sporova Republike Srpske prošle godine našlo se 15.000 slučajeva, od kojih je 70 odsto riješeno sporazumom

06.07.2023. 21:04
  • Podijeli:

Radnici koji smatraju da su im prava iz radnog odnosa povrijeđena, osim na sudu, mogu pokušati da ih zaštite i putem Agencije za mirno rješavanje sporova Republike Srpske.

Posljednjih 13 godina, pred ovom agencijom, našlo se više od 15.000 slučajeva, od kojih je skoro 70 odsto riješeno sporazumom. Riječ je o mehanizmu za ostvarivanje prava iz radnog odnosa, kroz jednu vrstu socijalnog dijaloga, uz učešće trećih lica - arbitara i miritelja.

U više od 350 slučajeva prošle godine, oči u oči ispred miritelja Agencije za mirno rješavanje sporova Srpske, našli su se radnici i poslodavci. Projekcija za ovu godinu je oko 600 predmeta.

"Imamo otprilike isto radnih sporova iz privatnog sektora i radnih sporova iz javnog sektora. Definitivno češće postupak pokreću pred Agencijom radnici, mada mogu i zajedničkim prijedlogom pokrenuti postupak pred samom Agencijom", kazao je Velibor Mikać, direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske.

Međutim, postavlja se pitanje da li je realno očekivati da radnik kome je poslodavac uskratio neko pravo iz radnog odnosa, to isto pravo ostvari kroz mirno rješavanje spora? Da je poslodavac imao namjeru udovoljiti radniku on bi to uradio i bez mirnog rješavanja sporova, smatra advokatska zajednica. To je upravo razlog pokretanja sporova pred sudom.

"Ono što je moje iskustvo jeste da nije kroz sudski postupak dovedeno do tog nivoa da se poslodavac plaši tog sudskog postupka, da je izvjesno da kada on napravi neke propuste da će se to okončati u sudskom postupku presudom kojom će radnik biti vraćen. S druge strane, postoji mogućnost i sudskog poravnanja", priča advokat Dragan Tolimir.

Mogućnost postoji, ali je mirenje jeftinije i brže od sudskih postupaka.

"Ove službe i ove agencije u svijetu su kao vatrogasne službe. Prosto vam ne trebaju svaki dan, ali kad je požar veoma su korisne. Jedan dan i jedan štrajk na aerdromu i prevencija tog štrajka, zaustavljanje štrajka je otprilike težine godišnjeg budžeta ovih agencija", izjavio je Ivica Lazović, direktor Republičke agencije za rješavanje mirovnih sporova Srbije, nakon održanog regionalnog sastanka o unapređenju instituta mirnog rješavanja radnih sporova u Banjaluci, a koji je organizovala republička Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Repbulike Srpske.

I dok agencija rješava slučajeve koji su nesporni i kod kojih se brzo dolazi do rješenja, sudovi rješavaju one sporne, nastale:

"Najčešće zbog otkaza, zbog kršenja nekih prava. Na različite načine se krše prava radnika, ne onemogućuje im se korištenje godišnjeg odmora, prekovremeni rad im se ne plaća ili što je najčešće ti disciplinski postupci iz kojih proisteknu otkazi", kaže advokat Tolimir.

Suština je jedna, bilo putem agencije ili pred sudom, zaštita prava radnika je na prvom mjestu. Ali i zaštita poslodavaca, jer svaka medalja ima dvije strane.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()