Ministarstvo prosvjete i kulture RS pružilo podršku Narodnom pozorištu RS

Oglasili se o pritužbama

12.06.2023. 14:44
  • Podijeli:
banjaluka  vlada rs - una-641de5a7a7407.webp Foto: UNA

"Predstave koje su odigrane tokom ovogodišnjeg Teatar festa su govorile o običnom čovjeku, njegovim stremljenjima i očekivanjima, nepovjerenju i traganju za smislom. Smatramo da se Narodno pozorište i ovoga puta rukovodilo isključivo i primarno kvalitetom predstava koje su željeli predstaviti u danima Teatar festa svojoj publici i da im sigurno nije bio cilj izazvati ovako negativne reakcije, te napominjemo da je SARTR gostovao i 2015. godine u Republici Srpskoj", rekli su u saopštenju za javnost iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pomenuto ministarstvo je podržalo 25. Teatar fest „Petar Kočić“, koji je od 5. do 11. juna 2023. godine, održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske pod sloganom „Između snoviđenja i realnosti“, a ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić obratila se na samom otvaranju Festivala, izrazivši na taj način podršku redovnim programskim aktivnostima ove republičke ustanove kulture.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na isti način, dodali su, podržava programske aktivnosti svih republičkih ustanova kulture u Republici Srpskoj.

"Upoznati smo sa nezadovoljstvom koje je kod dijela javnosti u Republici Srpskoj izazvalo gostovanje Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), kao i odlukom Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) da zbog gostovanja ovog teatra ne bude medijski pokrovitelj Teatar festa ove godine. Podsjećamo da je način rada i odabir predstava, kao i izvođača koji će se predstaviti na Teatar festu „Petar Kočić“ u nadležnosti Narodnog pozorišta Republike Srpske i selektora festivala", poručili su iz ministarstva.

Dodali su kako su predstave koje su odigrane tokom ovogodišnjeg Teatar festa govorile o običnom čovjeku, njegovim stremljenjima i očekivanjima, nepovjerenju i traganju za smislom. 

"Smatramo da se Narodno pozorište i ovoga puta rukovodilo isključivo i primarno kvalitetom predstava koje su željeli predstaviti u danima Teatar festa svojoj publici i da im sigurno nije bio cilj izazvati ovako negativne reakcije, te napominjemo da je SARTR gostovao i 2015. godine u Republici Srpskoj. Teatar fest se održava 25 godina i jedan je od najznačajnijih događaja kulture u Republici Srpskoj. Ističemo da je Narodno pozorište Republike Srpske u skorijem periodu unaprijedilo rad ove ustanove kulture. Formiran je i počeo sa radom simfonijski orkestar, stvorene su materijalne pretpostavke za njegovo djelovanje i rad, uspostavljene su i ojačane saradnje sa regionalnim pozorišnim kućama, okupljaju ljude iz svijeta kulture koji su svoje obrazovanje stekli na visokoobrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, stvaraju se temelji na kojima će kultura rasti i razvijati se, predstavljati novu pokretačku snagu naše Republike i biti prepoznatljiva u regionu, ali i u svijetu", poručeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()