Meteorolozi objasnili razliku između munja i gromova

Grmljavina, padavine, munje, grad i mnoge druge nedaće znaju praviti velike probleme

26.07.2023. 14:25
  • Podijeli:
oluja munje pixabay-647f556e2dd5b.webp Foto: Pixabay / Ilustracija

Grmljavina, padavine, munje, grad i mnoge druge nedaće znaju praviti velike probleme.

Imajući u vidu da mnogi građani nisu informisani o tome šta neki od ovih termina znače, meteorolozi iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DMHZ) Hrvatske pojasnili su razliku između munja i gromova za portal 24sata.

Grmljavina je, objašnjavaju iz DMHZ-a, svjetlost i zvuk prouzročeni električnim izbijanjem (pražnjenjem). Nastaju istodobno, ali se u prostoru šire različitim brzinama. Na svakih 300 m udaljenosti grmljenje zakasni za sijevanjem oko 1 s.

Grmljenje je, pak, navode zvuk koji prati munju.

“Potiče od nagle ekspanzije zraka uzduž kanala munje. Ako je izbijanje u blizini, zvuk je kratkotrajan. Ako je udaljeno, zvuk traje duže jer do uha stižu i zvučni valovi odbijeni od oblaka i drugih prepreka.“

Grom je, dodaju, munja između oblaka i tla koja se dogodila u neposrednoj blizini, tako da promatrač gotovo istodobno osjeti svjetlost munje i zvuk u obliku kratkotrajnog, jakog praska.

“Munja je kratkotrajno električno izbijanje u atmosferi. Najčešće se događa unutar kumulonimbusa, a najbolje je proučeno ono između kumulonimbusa i tla, a udar groma je udar munje u zemlju, pri čemu mogu nastati razne štete i opasnosti za živa bića“, objašnjavaju iz DMHZ-a.

Aktualne oluje prvenstveno se povezuju, kako navode, s toplinskim valovima koji su zahvatili cijelo Sredozemlje.

“Visoke temperature zraka, velika vlažnost i nestabilnost u atmosferi osnovni su preduvjeti za nastanak oluje. Uz promjenu jačine i smjera vjetra po visini dolazi do razvoja olujnog oblaka“, dodaju.

Atmosfera je danas zagrijana u odnosu na predindustrijsko razdoblje za 1,1 °C i može sadržavati više vlage. Svaki stupanj porasta temperature znači 6-7 posto više vlage.

“Ta dodatna vlaga je u produljenim toplim razdobljima (kao što smo imali proteklih dana) izvor za razvoj nestabilnosti i veće količine padavina. U uvjetima dodatnog globalnog zagrijavanja možemo očekivati češće oluje“, naveli su iz DMHZ-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()