Maturska zabava je završena, koji fakultet upisati?

Prijemni ispit zakazan je za prvi dan jula, fakulteti se nadaju da će baš oni biti izbor brucoša

02.06.2024. 21:30
  • Podijeli:

Maturska zabava je završena, valja naći novi cilj u životu. Koji fakultet upisati? Na dva javna Univerziteta u Republici Srpskoj mjesta ima za oko četiri i po hiljade budućih brucoša.

Prijemni ispit zakazan je za prvi dan jula, fakulteti se nadaju da će baš oni biti izbor brucoša.

Na Banjalučkom univerzitetu jun je već godinama rezervisan za pripremnu nastavu, koju će za svoje buduće studente organizovati brojni fakulteti.

Besplatnu pripremnu nastavu imaće Filološki, Tehnološki, Rudarski, Prirodnomatematički, Elektrotehnički, Pravni, Mašinski i Ekonomski fakultet.
Međutim, ipak biraju oni, svršeni srednjoškolci.

Oni su pripadnici  generacije Z, ne čekaju bolje sutra, vec prilike stvaraju danas.
Zanimanje imaju, bilo da su ekonomski, pravni ili saobracajni tehnicari, ali žele više.

Anja Kozomara planira da upise Ekonomski fakultet u Banjaluci. Na pitanje gdje se vidi za deset godina, kaže da će biti  uspjesan ekonomista, sa porodicom...

Nemanja Gajić, zavrsio je Tehničku školu, smjer-mehatronika. Na studije će put Austrije. U budućnosti se vidi u kreativnoj industriji. Neki, poput Stefana Vukadinovića nisu ni planirali na fakultet, ali tokom srednje škole postao je svjestan svojih kapaciteta, pa će sposobnosti pokazati na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, bar tako planira.

S druge strane Milica Selak odavno zna da će biti pravnik, u toj odluci učvrstila je saradnja sa  studentskom organizacijom Pravnog fakulteta, zahvaljujući kojoj je više puta posjetila ovu visokoškolsku ustanovu, pa je samim tim, i odluka lakše donesena.  

Aleksandra Babić član je Udruženje studenata Medicinskog fakulteta, za mlađe kolege ima nekoliko savjeta:
“kao prvi savjet bih rekla  da obiđu sve fakultete, da se posavjetuju sa sadašnjim studentima, ali i bivšim studentima tih fakulteta, da obiđu neka radna mjesta, na kojima bi oni voljeli jednog dana da rade i da se posavjetuju sa profesorima u srednjoj školi”.

Iz Banjalučkog univerziteta podsjećaju da je na prvi ciklus studija planiran upis 2.640 studenta, od čega na budžet 1.882.
Pored već postojećih smjerova na fakultetima, tržište rada izdiktiralo je i neke nove profile. 

Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti Banjalauka, ističe studijski program dizajner enterijera.  Purković Macan kaže da je interesovanje veliko i za grafički dizajn, a  takođe i za dizajn zvuka.

Fakulteti su svoja vrata širom otvorili, da li će popuniti amfiteatre vidjećemo u oktobru. Prosle godine organizovan je i treći upisni rok, s obzirom da je više stotina mjesta, na oba javna univerziteta ostalo nepopunjeno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()