Lijepa Lana Aleksić spaja modu i arhitekturu

Sve je, kaže, krenulo od jednog plesnog takmičenja u Sarajevu

05.03.2023. 12:20
  • Podijeli:
lana-63ff3b6629533.webp Foto: NN

Mlada i uspješna Trebinjka Lana Aleksić još kao gimnazijalka je uplovila u manekenske vode i to vrlo uspješno, da bi, godinama kasnije, ostvarivala zavidnu karijeru u svijetu mode, radeći za gotovo sve poznate svjetske agencije, ali se istovremeno i obrazujući najprije na jednom, a onda i drugom fakultetu.

Nakon što je sa petnaest godina kao gimnazijalka zakoračila u svijet mode, upisala je Fakultet modernog biznisa u Beogradu i završila ga 2019. godine, a danas u srpskoj prijestonici studira arhitekturu kao ostvarenje njenog davnog sna i kasnije želje da modne revije u velikim metropolama spoji sa građevinskim dometima tih gradova.

Sve je, kaže, krenulo od jednog plesnog takmičenja u Sarajevu, gdje su je uočili menadžeri agencije “Elite Model Look BiH”, a nakon prvih koraka u manekenstvu nastavlja u Beogradu i prvim putovanjem na reviju u Milanu 2013, gradu koji i dan-danas nosi u najljepšim sjećanjima.

“Svako putovanje je priča za sebe koje je na mene ostavilo poseban utisak i naučilo me nečemu novom. Ipak, ako bih morala da se odlučim baš za jedno, bio bi to Milano. To je istovremeno prijestonica mode, moje prvo putovanje i mjesto gdje sam se upoznala sa modnom industrijom i svime što ona nosi sa sobom”, kaže Lana, dodajući da glamurozni svijet mode jeste lijep, ali iziskuje mnogo napornog rada, odricanja i žrtvovanja, poput čestih putovanja, odvojenosti od porodice, adaptiranja na različite kulture.

Iako kampanje nekada zahtijevaju spremnost na ekstremnu promjenu izgleda, brzinu djelovanja i stresne momente, upravo ta neizvjesnost i sadržajnost ovog posla održavaju u njoj, kako kaže, maksimalno uzbuđenje i volju za dalji napredak.

“Zahvalna sam jer me je ova profesija ‘prošetala’ po svijetu, upoznala me sa talentovanim genijima širom planete i blagoslovila me svim znanjem i iskustvom koje sam stekla bivajući dio nje, pa sam tako učvrstila i svoju zamisao da se okrenem i prema arhitekturi, koju sada stavljam na prvo mjesto i maksimalno joj se posvećujem, a uz dovoljno discipline sve usklađujem”, dodaje ona.

Oduvijek su je, priča dalje ova ambiciozna djevojka, fascinirale priroda i graditeljstvo, jer, kako kaže, građevine opisuju kulturu jedne zemlje, naroda, njihov stil življenja i kako su evoluirali kroz istoriju.

Njeno poimanje stvari, prema kojem kuća nije samo krov i četiri zida, već jedna duboka sentimentalnost i stvaranje uspomena, ono je što ostavlja izuzetan utisak i dokazuje njenu hercegovačku emotivnost i plemenitost.

To je, kaže, način na koji želi da izrazi svoju kreativnost, a naročito joj se sviđa činjenica da je svaki projekat drugačiji i da se tehnologija i građevinska nauka uvijek razvijaju, što oduzima prostor monotoniji i stereotipu.

Nakon završenih osnovnih studija želi istraživati dizajn enterijera i obavezno ga povezati sa modom, pišu Nezavisne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()