Libija od Bosne i Hercegovine traži 93 miliona maraka

Kredit je odobren na sedam godina, uz dvije godine grejs period, a otplata je bila predviđena u pet jednakih godišnjih anuiteta

18.04.2023. 19:18
  • Podijeli:
konvertibilne-marke-ilustracija-cbbih.jpg

BiH je u svojevrsnom sporu s Libijom zbog duga bivše države, odnosno Jugoslavije, a najnovije informacije govore da su Libijci odlučni iz izvući gotovo 93 miliona KM.

Ovu temu otvorio je ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija, koji je nedavno, na jednoj od sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, kazao kako je BiH s Libijom u vezi sa sukcesijom te da ishod može biti vrlo nepovoljan za Bosnu i Hercegovinu.

Ugovorom iz jula 1981. godine između bivše Narodne banke Jugoslavije (NBJ) i Centralne banke Libije utvrđeni su uvjeti i način korištenja kredita od 150 miliona dolara koji je odobrila Centralna banka Libije, a za koji je primljena garancija prema za čije obveze bezuvjetno jamči jugoslavenska federacija, odnosno Vlada bivše SFRJ.

Libijska banka i NBJ sklopile su ugovor kojim je, kako je za "Glas Srpske" potvrđeno u Ministarstvu finansija i trezora BiH, regulirano plaćanje kredita za isporuke sirove nafte iz Libije.

Kredit je odobren na sedam godina, uz dvije godine grejs period, a otplata je bila predviđena u pet jednakih godišnjih anuiteta. Dogovorena kamata bila je 1,25 posto iznad stope zaduživanja SAD-a na londonskom tržištu novca, a trebala se plaćati polugodišnje.

Situacija se nastavila tako da se, između ostalog, nakon isteka počeka kredit nije počeo otplaćivati ​​u skladu s ugovorom, tako da je glavnica od 150 miliona dolara regulirana zajedno s ostatkom kreditnog duga od 70 miliona dolara za Jugoslavenski plinovod (JANAF), o čemu je sastavljen protokol između guvernera jedne i druge strane.

Godine 1987., "Novi kompenzacijski račun" definirao je 130 miliona dolara duga. Bankarskim aranžmanom potvrđeno je da će se cjelokupni dug otplaćivati ​​izvozom roba i usluga, a između ostalog definirano je da će se s 90 miliona platiti radovi PIM-a "Ivan Milutinović" na lukobranu u Tripoliju, dok je dopunskim ugovorom iz 1990. dogovoreno da otplata duga miruje tri godine.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()