Kostrešević: Sajber napadi sve učestaliji, dojavama o bombama uznemiruju građane

Na dnevnom nivou porast virusa i sajber napada

28.03.2023. 11:31
  • Podijeli:
kostresevic-6422b0c6969f5.webp Foto: UNA

Danas je u Banjaluci konferencijom otvorena sajber sedmica koja okuplja sve učesnike jugoistočne Evrope i dijela Evropske unije, kako bi razmjenili iskustva i načine rada, te pojačali saradnju na borbi protiv sajber kriminaliteta.

Razgovarano je o sajber terorizmu, te je istaknuto da se na dnevnom nivou proizvede veliki broj virusa koji služe za napade na institucije, ali da je sistem zaštite institucija Republike Srpske na zavidnom nivou, uz  poruku da uvijek treba i može bolje.

"Sajber kriminalitet je globalna prijetnja, mi u RS imali smo na desetine sajber napada putem raznih ramsorvera i cilj nam je da na ovoj konferenciji što više razmjenimo iskustva i podatke koji su uvezi sa tim napadima, kako bismo pojačali sigurnostt", rekao je direktor policije RS Siniša Kostrešević.

Dodao je da će uskoro biti primjenjena praktična simulacija sajber napada, kako bi se na praktičnom primjeru vidjelo kako izgleda borba sa nekim sajber virusom i kakav će biti odgovor policijskih službenika.

"U zadnje vrijeme smo imali razne dojave o postavljenim bombama u kliničkim centrima, obrazovnim ustanovama isl. Cilj nam je takođe da razgovaramo o napadima i da se borimo protiv napada koje određene grupacije ljudi koriste kako bi izazvale uznemirenost naših građana", naveo je Kostrešević.

Dodao je da je u svijetu na dnevnom nivou porast virusa i sajber napada, te je i cilj konferencije usavršiti stručnjake i razmjeniti iskustva kako bi odgovor na sajber napade bio na boljem nivou.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()