Koliko je medicinskih radnika iz BiH ove godine otišlo u Njemačku?

Medicinskog osoblja nedostaje u cijeloj Njemačkoj, zbog toga poslodavci na sve načine pokušavaju privući nove radnike

27.07.2023. 16:28
  • Podijeli:
medicinska_sestra-645a85a156bef.webp Foto: UNA

Prema informacijama koje posjeduje Agencija za rad i zapošljavanje BiH smanjen je trend posredovanja medicinskih radnika za rad u Njemačkoj.

"Tokom ove godine 237 radnika otilo je u Njemačku do današnjeg dana, od početka godine. Ponovo imamo trend smanjenja interesa i posredovanja za Njemačku za medicinare, i mogu reći da se nakon pandemije COVID-19 nastavlja trend manjeg posredovanja za Njemačku", rekao je za BUKU Pupić.

Važno je napomenuti da su ovo informacije za radnike koji odlaze u Njemačku preko ove Agencije i ne bilježe odlaske medicinskih radnika kojis amostalno nađu poslodavca.

Medicinskog osoblja nedostaje u cijeloj Njemačkoj, zbog toga poslodavci na sve načine pokušavaju privući nove radnike.

Plate medicinskog osoblja, posebno medicinskih sestara ovise o odjelu na kojem rade, saveznoj državii, radnom vremenu i stepenu obrazovanja.

Prosječni mjesečni prihod za medicinsko osoblje je 2.899,84 eura na puno radno vrijeme i 1.996,33 na pola radnog vremena.

Najbolje plate medicinske sestre imaju u Minhenu, i ta prosječna plata iznosi 4.080 eura.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()