Ko je kriv za gužve u saobraćaju?

Loša saobraćajna infrastruktura ili saobraćajna nekultura?

02.03.2023. 21:00
  • Podijeli:

Pakriranje u Banjaluci zadaje ozbiljne glavobolje. Pet hiljada parking mjesta nije dovoljno, obzirom na činjenicu da se broj vozila povećava svakodnevno. Kada se manjku parking mjesta doda i saobraćajna gužva u svako doba dana, nastaje prava zbrka. Kako na sve reaguju vozači i ima li rješenja za ovaj problem, provjerila je Nevena Moravac.

Vozači kruže i po nekoliko puta ne bi li našli slobodno parking mjesto,a često su primorani da parkiraju i van iscrtanih mjesta za parkiranje.

Trenutno Banjaluka broji 86 hiljada registrovanih putničkih motornih vozila. Taj broj svake godine poraste u prosjeku za još dvije hiljade.

“Zbog čega se stvara gužva, zbog nedostatka dovoljno parking mjesta. Velika koncentracija vozila, a nedovoljno parkinga. Mi sada imamo 6.380 parking mjesta u Banjaluci. Taj nedostatak vozači koriste tako što će kretanje vršiti po gradu i centralnim dijelovima tražeći parking prostor", kaže član Savjeta za bezbjednost saobraćaja Banjaluka, Milenko Jaćimović.

Potrebna su nova parking mjesta, podzemne i višespratne garaže. Treba ih izgraditi van centra grada, smtra Milija Radović iz Agencije za bezbjednost saobraćaja

“Treba iskoristiti primjere dobre prakse iz gradova u okruženju i planirati saobraćaj na način da se destimuliše ulazak vozilom u grad. Treba naravno planirati veći broj parking mjesta, ali ne u samom centru grada nego malo dalje od centra, po obodu da se može parkirati vozilo a onda doći drugim vidovima prevoza do samog centra. To Evropa čitava radi", dodaje Milija Radović v.d. zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Grad Banja Luka u toku 2022. godine od naplate parkinga ostvario je prihod u iznosu od 4,5 miliona maraka. U planu je izgradnja dodatnih parking mjesta u narednom periodu, navode u gradskoj upravi.

Cijena parkinga po satu zavisi od zone u kojoj parkirate. Pa tako sat vremena u nultoj i prvoj zoni košta 1KM, a u drugoj zoni 0,50 KM. A iz gradske uprave navode da su u toku analize nakon kojih je moguće da će doći do poskupljenja parkinga u gradu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()