Keramičar u BiH vjerovatno zaradi više od doktora medicine

Trenutno je najveća potražnja za keramičarima, a kovača je najteže naći

19.08.2023. 12:35
  • Podijeli:
Doktor (2)-63d7a1a8ef21f.webp Foto: Pixabay

Zanati u BiH su pali na leđa starih zanatlija, nerijetko i onih u penziji, dok se mladi – ako se i odluče za neki od njih većinom otisnu u strane zemlje. Keramičara, zidara, tesara I drugih sve je manje na tržistu rada.

Trenutno je najveća potražnja za keramičarima, a kovača je najteže naći. Poznati mrkonjićki kovač Đuro Milanović kaže da mu se i otac bavio ovim poslom, a on je nakon njegove smrti, 1994. godine nastavio tradiciju. Ostavio je dnevnik u školi i uzeo čekić u ruke. Pravi sve za poljoprivredu i šumarstvo, jer selo ne može bez kovača, piše Glas Srpske.

“Pravim kose, sjekire, kramp, motike i lopate. Sve popularniji su i ugostiteljski programi, ražanj, roštilj, sačevi”, rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, mladi se rijetko odlučuju za zanatstvo.

“Mladi nauče raditi i odoše. Već sam takvih 35 obučio. Budu po godinu i odoše nakon toga, najčešće u Njemačku“, dodaje Milanović.

Iako su posebno cijenjeni u europskim zemljama, zanatlije kod nas mogu lijepo živjeti sa svojim radom u Bosni I Hercegovini.

“Vjerujem da sada najbolje keramičari prolaze, čak mislim i bolje od liječnika. Po kvadratu naplaćuju 22, 23 marke pa i više, a danas urade bez problema 15 kvadrata”, kazao je Milanović.

Da bi neko bio dobar zanatlija mora usvajati znanje, ali i imati malo dara i veliku želju.

“Ako ima volju, mlad čovjek može naučiti brzo i kovački zanat je najteži, zato što moraš imati dar, kao i umjetnici. Od 56 mrkonjićkih vatri koje su kovale ostale su samo dvije aktivne”, rekao je Milanović.

Slična situacija je i kada su stolari u pitanju. Da su ove zanatlije tražene potvrdio je i Zoran Grbić koji je zahvaljujući svom znanju radio na više kontinenata.

“U penziji sam, ali i sada me stalno neko kontaktira da radim, prihvatim nešto minimalno, dosta sam radio”, pojasnio je I dodaje: “Nema mladih stolara, a oni što nauče brzo odu u strane zemlje. Ovdje je važna tačnost, ali se sve stiče radom i željom da naučite. Na kraju, od ovoga se može lijepo živjeti, tako je bilo uvijek, ali mora se raditi”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()