Katolici i protestanti obilježavaju Veliki Petak: Na današnji dan se prisjećaju stradanja Hristovog

Ne zvone zvona, nema sviranja ni pjevanja

07.04.2023. 08:15
  • Podijeli:
katolicki svestenik_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista.

Veliki petak smatra se najtužnijim danom u godini, a danas ga obilježavaju katolici, protestanti, anglikanci, pojedine pravoslavne crkve i neke manje crkve.

Vjernici se na Veliki petak vjernici prisećaju događaja koji su prethodili Hristovom raspeću, od njegovog izvođenja pred sud Pontija Pilata, nošenja krsta prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima, umiranja, uklanjanja sa krsta, pomazivanja mirom, povijanja tijela platnom i polaganja u grob i postavljanja straže da neko ne ukrade njegovo tijelo.

Veliki petak je za katoličke vjernike dan posta i nemrsa i jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama poslije podne čita Križni put – odnosno put stradanja Hristovog.

Ne zvone zvona, nema sviranja ni pjevanja.

Katolička crkva na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()