Kanton Sarajevo bilježi nove statističke rekorde dolazaka i noćenja turista tokom novogodišnjih praznika

Turisti se zadržavali u prosjeku 2/3 dana

03.01.2024. 12:29
  • Podijeli:
Sarajevo_praznici_una 3-657c79589391b.webp Foto: Una

U periodu od 29.12.2023. godine do 02.01.2024. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 13.529 turista što je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 11.264) više za 20,1%, a u odnosu na 2019. (kada ih je zabilježeno 6.299,) više za 114,7%.

Statistika noćenja turista u Kantonu Sarajevo za isti period, dakle pet noći tokom novogodišnjeg praznika, pokazuje da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja što je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 21.971) više za 43,5%, a u odnosu na 2019. godinu (kada je zabilježno 14.256 noćenja) više za 121,2%.

U Kantonu Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika najviše turista bilo iz Bosne i Hercegovine te zemalja okruženja – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Njemačka, Austrija, Makedonija, te Turska, Švicarska, Švedska…

U prosjeku su se zadržavali 2/3 dana.

“Turistička zajednica Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom Harisom Fazlagićem zahvaljuje svim turistima i građanima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu. Posebnu zahvalnost upućujemo i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su i ove godine dobro sproveli sigurnosne mjere, tako da i pored velikih okupljanja i na otvorenom i u zatvorenim prostorima nisu zabilježeni prekšaji, te smo još jednom pokazali da je glavni grad Bosne i Hercegovine sigurna turistička destinacija.Izuzetno nas raduje i činjenica brze i dobre organizacije čišćenja glavnih sarajevskih ulica odmah nakon završetka novogodišnjeg dočeka, budući da su slike čistog i lijepog Sarajeva naš turistički imperativ tokom cijele godine”, poručili su iz Turističke zajednice KS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()