Kako vozači mogu naplatiti štetu zbog anomalija na cestama

Putevi širom RS imaju razne anomalije što doprinosi nastanku šteta na automobilima u iznosu od po nekoliko stotina pa i hiljada maraka

14.07.2023. 20:40
  • Podijeli:

Rupe na putevima, šahtovi i ulegnuća noćna su mora svakog vozača u Republici Srpskoj, jer osim što prouzrokuju štetu na automobilu i bespotrebne troškove, nerijetko ugrožavaju bezbjednost u saobraćaju i izazivaju nesreće.

Kako vozači mogu naplatiti nastalu štetu i da li su upoznati sa ovim pravom, raspitala se naša Nevena Moravac.

Putevi širom Republike Srpske imaju razne anomalije što doprinosi nastanku šteta na automobilima u iznosu od po nekoliko stotina pa i hiljada maraka. Uprkos tome što prilikom registracije automobila izdvajamo određeni iznos i za putarinu, puteve prilagođene za normalnu i sigurnu vožnju nemamo.

“Dužnost upravljača puta, da li su to lokalne zajednice ili putevi RS je da redovno održavaju I saniraju putnu mrežu I da bezbjednost saobraja, kako lica tako I svih učesnika saobraćaja bude na odgovarajućem nivou”, kazao je Milenko Jaćimović, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka.

Ukoliko se utvrdi da je razlog nastale štete oštećenje na putu, vozači imaju pravo da traže nadoknadu. Odmah po nastanku štete mogu obavijestiti policiju koja na licu mjesta sačinjava zapisnik, a ugroženi podnose tužbu.

“Tu tužbu ćete, savjetujem prvo zahtjev za naknadu štete da se obratite vansudski preduzeću koje upravlja putevima. AKo ne uspijete ostaje vam u roku tri godine od saznanja kad je šteta nastala a to je obično štetni događaj da se obratite tužbom nadležnom sudu za naknadu štete", objašnjava nam advokat Svetozar Bajić.

Mnogi vozači i ne znaju da imaju pravo na naknadu štete.

“Nisam znao”, kazao je jedan banjalučanin.

“Nemam pojma, nisam o tome razmišljao”, odgovor je na naše pitanje.

“Odlična ideja da neko može da refundira štetu zbog nemara drugih”, rekao je sagovornik u anketi.

“Nisam znao to, ali kod nas administracija I sve je tako sporo da ne bih se ni upuštao u tako nešto”, dodao je naš sagovornik.

Upravo zbog dugotrajnog i složenog postupka, kažu saobraćajni stručnjaci, samo rijetki upuštaju se u navedene procese. Vozači ne bi trebalo da zanemaruju ovu mogućnost kako bi zaštitili sebe i svoje četvorotočkaše, ali i podstakli nadležne na obavezu obezbjeđivanja sigurnih puteva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()