Kada su krpelji opasni?

Da bi zarazio čovjeka potrebno je bude zakačen za tijelo duže od 24 sata

03.08.2023. 20:48
  • Podijeli:

Prije nekoliko dana 27-godišnja žena iz Sjeverne Makedonije umrla je od krimsko-kongoanske hemoragijske groznice nakon što ju je ujeo krpelj. Ta žena je, kako se navodi, poslije ujeda sama odstranila krpelja. Provjerili smo, koliko krpelji mogu biti opasni i kako ih pravilno odstraniti iz tijela?

Nisu svi krpelji opasni. Opasni su onda kada su zaraženi. Da bi zarazio čovjeka potrebno je bude zakačen za tijelo duže od 24 sata.

“Najčešće se na mjestu ugriza vidi crvena tačka i nakon toga crveni prsten koji se širi u dijametru od nekoliko centimetara. Posebno se prijavljuju neurološke smetnji nakon ugriza krpelja koji ostaju kod čovjeka duži niz godina”, kazao je Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

Na našim prostorima prisutne su dvije bolesti koje nastaju ujedom krpelja: lajmska bolest i krpeljski meningoencefalitis.

“Prednost kod lajmske borelioze je ta što se veoma efikasno liječi antibioticima. 25% osoba koje obole od krpeljskog meningoencefalitisa, taj virusni oblike bolesti može da ima akutno teške forme a to su upala mozga, moždanica, neka manifestacija od strane centralnog nervnog Sistema, zbog toga može doći do smrtnog ishoda”, dodala je Rodić Vukmir.

Smrtni ishodi u Republici Srpskoj ugrizom krpelja za sada nisu zabilježeni, kažu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Napominju da je važno znati kako krpelja ispravno odstraniti iz tijela. Narodnim metodama poput polijevanja uljem i kruženjem suprotno od kazaljke na satu, nikako.

“Sa pincetom nekom ako imate u kući potrebno je da što bliže se uhvati krpelj, onaj dio koji viri iznad kože, što bliže koži da se uhvati I polako da se vertikalno prema gore povuče”, objašnjava načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

Krpelje najčešće pokupimo boravkom u šumi ili prirodi.

“Potrebno je nositi duge rukave, duge nogavice koje su lijepo upakovane u čarape I potrebno je nositi svjetlu garderobu jer krpelji se jasno mogu uočiti iako su jako sitni na bijeloj odjeći”, rekao je Rajko Roljić, viši asistent na katedri zoologija, PMF Banjaluka.

Obavezno nakon vremena provedenog u staništu krpelja, pregledati tijelo, odjeću, obuću i kosu, savjeti su doktora. Zlu ne trebalo.

Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()