Jul je bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji

Svjetski okeani su, takođe, postavili novi temperaturni rekord, izazivajući zabrinutost zbog negativnih efekata na klimu planete, morski život i priobalne zajednice

08.08.2023. 10:37
  • Podijeli:
Tan2023-07-1614385122_3 palic leto vreme vrucina vladimir sporčić-64b781bd87886.webp Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Jul je bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji, potvrdila je danas klimatska opservatorija EU.

Obilježen toplotnim talasima i požarima širom svijeta, prethodni mjesec bio je za 0,33 stepena Celzijusova topliji od rekorda postavljenog u julu 2019. godine, kada je prosječna temperatura bila 16,63 stepeni Celzijusovih, navodi se u izvještaju.

"Mjesec je bio za 0,72 stepena topliji od prosjeka od 1991. do 2020. za jul", piše u dokumentu, prenosi AFP.

Globalno zagrijavanje od oko 1,2 stepena Celzijusova od kraja 19. vijeka, izazvano sagorijevanjem fosilnih goriva, učinilo je toplotne talase toplijim, dužim i češćim, a intenzivirani su i drugi vremenski ekstremi poput oluja i poplava.

"Toplotni talasi su se pojavili u više regiona sjeverne hemisfere, uključujući južnu Evropu. Temperatura znatno iznad prosječne se dešavala u nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktika", saopštila je klimatska opservatorija EU "Kopernik".

Svjetski okeani su, takođe, postavili novi temperaturni rekord, izazivajući zabrinutost zbog negativnih efekata na klimu planete, morski život i priobalne zajednice.

Temperatura površine okeana porasla je na 20,96 stepeni Celzijusovih 30. jula, prema podacima klimatske opservatorije EU.

Prethodni rekord bio je 20,95 stepeni Celzijusa u martu 2016. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()