Jenjava afrička kuga svinja: Smanjuje se broj zaraženih imanja u RS

Za ovu bolest nema lijeka, niti vakcina, te nas sigurno i u narednom periodu očekuje borba protiv zaraze

08.09.2023. 10:50
  • Podijeli:
Svinje Afrička kuga_Profimedia-649dae1d0b145.webp Foto: Profimedia

Intenzitet zaraze afričke kuge svinja, kao i broj sumnjivih imanja u Republici Srpskoj, drastično se smanjuje u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za Srpskainfo Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta RS “Dr Vaso Butozan”, gdje se svakodnevno analiziraju uzorci krvi svinja na ovu zaraznu bolest.

"Ovi podaci govore u prilog tome da virus ulazi u neku fazu slabljenja i slabije prenosivosti na druga imanja, što je dobar podatak za afričku kugu svinja", izjavio je Knežević.

Dodaje da je najviše slučajeva zaraze i dalje na teritoriji Bijeljine, gdje je zaraza prvi put i registrovana, ali i tu je sada višestruko smanjen broj sumnjivih imanja.

U posljednjih mesec dana, otkako su u Srpskoj ublažene mjere za suzbijanje afričke kuge svinja, te dozvoljen prevoz zdravih grla iz ugroženog područja, radi prodaje i klanja, povećan je broj uzoraka koji se analizira u Institutu “Dr Vaso Butozan”.

"Sada radimo više vrsta testova, i životinja koje idu na klanje, kao i uzoraka mesa i mesnih prerađevina sa graničnih prelaza, a na osnovu odluke Kancelarije za veterinarstvo BiH o dodatnoj provjeri sirovina i proizvoda iz uvoza. U tom smislu nam je povećan broj uzoraka, ali u onom ključnom smislu, direktne borbe protiv bolesti, imamo drastičan pad broja uzoraka sa sumnjivih imanja", pojasnio je Knežević.

I pored pozitivnih trendova, on podsjeća da za ovu bolest nema lijeka, niti vakcina, te nas sigurno i u narednom periodu očekuje borba protiv zaraze.

"To govore iskustva svih zemalja koje su imale afričku kugu svinja. Velika većina odgovornosti je na vlasnicima životinja, a na teritoriji BiH u 98 procenata su gazdinstva intenzivnog uzgoja, što znači nebranjen prostor. Sigurno je i da će svinjogojstvo biti drugačije organizovano i da pristup ovoj bolesti mora biti na daleko višoj zaštiti prilikom daljeg uzgoja svinja", precizirao je direktor Instituta Dragan Knežević.

Na području Bijeljine je 22. juna, inače, po prvi put i zvanično potvrđeno prisustvo genoma virusa afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, kod uginule svinje.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()