Jednake subvencije za svu djecu predškolskih ustanova

Djeca, kao i njihovi roditelji, nisu krivi što nema mjesta za svu predškolsku djecu u predškolskim ustanovama u okviru JU "Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje" Banjaluka

24.01.2024. 14:17
  • Podijeli:
vrtić vaspitačica pixabay foto-6506bfe957cef.webp Foto: Pixabay

Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove na teritoriji Grada Banjaluka pokrenuli su inicijativu koju će sljedeće sedmice i zvanično uputiti nadležnim gradskim vlastima, a u kojoj traže da se zaustavi diskriminacija djece i da sva djeca dobiju jednako pravo, odnosno uslove za pohađanje predškolskih ustanova.

Pravo svakog djeteta, po Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske i Konvenciji UN o pravima djeteta, čiji smo potpisnici, jeste da bude uključeno u institucionalizovan oblik vaspitno-obrazovnog rada, da se zadovolje njegove razvojne potrebe kao i potrebe porodice i društva bez diskriminacije i izdvajanja djece po bilo kom osnovu.

Djeca, kao i njihovi roditelji, nisu krivi što nema mjesta za svu predškolsku djecu u predškolskim ustanovama u okviru JU "Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje" Banjaluka i što su primorani da svoju djecu upisuju u privatne predškolske ustanove.

U decembru je na Skupštini Grada iznesena informacija da Grad predškolske ustanove u sklopu Centra subvencioniše sa 355 KM mjesečno, dok su u isto vrijeme subvencije za privatne vrtiće 60 KM mjesečno, što je čak šest puta manje. A treba naglasiti da i ove isplate kasne za posljednja tri mjeseca.

Glavni cilj roditelja okupljenih oko ove inicijative jeste da sva djeca imaju jednaka prava i u tom smislu da se subvencije za privatne vrtiće izjednače sa subvencijama za gradske, odnosno državne vrtiće. Jedan od načina koji navode u svom zahtjevu jeste da se definiše i standardizuje paket osnovnih usluga za sve predškolske ustanove, koji bi između ostalog uključivao 10 časovno radno vrijeme, nadzor stručnog vaspitača, redovna i posebna ishrana - dva obroka i užina, te rad sa djecom po planu, programu i preporukama nadležnih vaspitno-obrazovnih ustanova. Strani jezici, sportske aktivnosti i sl. bi mogli predstavljati dodatne usluge vrtića koje bi roditelji birali i plaćali prema ličnim preferencijama, stoji u saopštenju.

Takođe, u zahtjevu se navodi da subvencije ubuduće trebaju isplaćivati direktno na račun predškolskih ustanova i da to bude regulisano na osnovu sporazuma između Grada i privatnih predškolskih ustanova i da isplata bude redovne, kako se ne bi ugrozio rad predškolskih vrtića i samim tim i obrazovanje njihove djece.

Trenutnom odlukom o subvenciji privatnih vrtića, samo roditelji koji imaju prebivalište duže od dvije godine na teritoriji Grada ostvaruju pravo na subvenciju, što nema smisla i predstavlja problem za mnoge sugrađane, tako da se traži I ukidanje dijela odredbe koja se odnosi na vremenski period, te da se kao uslov ostavi samo prebivalište.

Ovom prilikom pozivamo sve roditelje djece koji pohađaju private predškolske ustanove, kao I vlasnike privatnih predškolskih ustanova da se uključe u ovu inicijativu, tako što će u svojim vrtićima potpisati ovaj zahtjev, a ukoliko to ne mogu da urade u svojim vrtićima da nas se lično obrate.

Nadamo se da ćemo u narednom period imati sastanak sa predstavnici Grada Banjaluka i Skupštine Grada, kako bismo ih detaljnije upoznali sa našim zahtjevima i zajedno pronašli način za rješavanje ove trenutne nejednakost, stoji u saopštenju roditelja.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()