Glavno pitanje u "slučaju Sulejmanović": Da li neko svjesno ne želi otključati telefon?

Tri mjeseca su prošla od nemilih događaja u Gradačcu. Od tada je primjetno da sve više žena prijavljuje nasilje u porodici. Potvrdio je to i ministar za ljudska prava Selvid Hurtić

10.11.2023. 22:08
  • Podijeli:

I nakon tri mjeseca od nemilih događaja u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio svoju suprugu Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi,cijeli slučaj još nije do kraja razjašnjen. I dalje nije izvršeno vještačenje telefona ubice, na čemu insistira ministar za ljduska prava u Savjetu ministara Sevlid Hurtić

 Tri mjeseca su prošla od nemilih događaja u Gradačcu. Od tada je primjetno da sve više žena prijavljuje nasilje u porodici. Potvrdio je to i ministar za ljudska prava Selvid Hurtić, koji je sa rukovodstvom te lokalne zajednice razgovarao o događajima prije i posle tog 11. avgusta.

 Od 11.augusta 34 osobe zatražile pomoć u sigurnoj kući u Tuzli 

"Pozivam sve majke supruge, žene da podvuku crtu, da kažu stop nasilju u porodici, da krenu iz te kuće, da se ne vraćaju više tom nasilniku jer nastupa gori belaj kada one iz sigurne kuće se vrate u kuću u kojoj su maltretirane", Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca kaže da je cilj da Gradačac nakon svega ovoga ne bude prepoznat samo kao mjesto stravičnog zločina, nego mjesto  iz kojeg je nakon toga pokrenuta inicijativa za određene pozitivne promjene kako se ovakvo stanje ne bi ponavljalo i ponovo dešavalo. 

Ključ svih problema je uspostavljanje efikasne saradnje u lokalnoj zajednici i nulta tolerancija prema bilo kakvom obliku nasilja. 

Gordana Vidović, direktorica Udruženja građana „Budućnost” iz Modriče kaže da BiH ima i obavezu da implementira sve ono što je ratifikovano Istambulskom konvencijom. 

"Mi smo zaista tu za saradnju i podršku", kaže ona.

"Problem nasilja u porodici nije samo problem te porodice u kojoj se dešava jer prije svega svi smo odgovorni jer se radi o našim građanima i onaj ko donosi zakone i propise i onaj ko treba direktno da postupa kada se prijavi nasilje u porodici ima veću odgovornost" , kaže Danijela Huremović,  predstavnica Udruženja ”Vive žene” Tuzla. 

Ministar Sevlid Hurtić koji je i inicirao vještačenje telefona Sulejmanovića, prokomentarisao je prošlonedeljno obrazloženje nadležnih TK da je to nemoguće uraditi jer ne mogu otključati taj telefon.

 "Meni jedna stvar koja je nelogična bila vi znate da se Iphone na face može otvoriti. Mislim izjava koju sam ja primjetio da je donesen Iphone pred njegovo lice i u tom momentu je crkla baterija i ugasila se. On se mogao priključiti i napuniti telefon i donijeti na lice da se to uključi. Znači neko je to svjesno uradio, ugasio, da se ne može", kaže Sevlid Hurtić,  ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Mora se insistirati na vještačenju telefona, jer je to moguće uraditi u Njemačkoj ili Austriji. Takođe, Mora se napraviti hronologija, a ne karta ili mapa kretanja Sulejmanovića kao što je to urađeno, poručuje Hurtić. Riješavanje ovog slučaja na pravi način od velikog je značaja kako bi se vratilo povjerenje u sistem, prije svega u policiju kojoj se treba prijaviti nasilje. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()