FBiH: Pola miliona KM za sigurne kuće

Ministar najavio i da su već pokrenute aktivnosti da se finansiranje rada sigurnih kuća prepozna u budžetu Ministarstva kako bi se na taj način sistemski riješilo finansiranje zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja

05.07.2023. 18:05
  • Podijeli:
vlada fbih una-643ad9ac2eb9e.webp Foto: UNA

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas s direktoricama ženskih nevladinih organizacija koje u svom djelokrugu rada obuhvataju i zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja kroz projekte sigurnih kuća.

Povod sastanku je potpisivanje ugovora o sufinansiranju zbrinjavanja žrtava nasilja u sigurne kuće koje Ministarstvo finansira transferom koji se realizuje kroz javni poziv.

Ove godine predviđeni iznos od 500.000 KM u cijelosti je realizovan shodno zahtjevima sigurnih kuća i iskazanim potrebama u prijavi na javni poziv, a kako je tokom sastanka istakao ministar Delić, sigurne kuće bit će prioritet u programima i mjerama Ministarstva.

Najavio je i da su već pokrenute aktivnosti da se finansiranje rada sigurnih kuća prepozna u budžetu Ministarstva kako bi se na taj način sistemski riješilo finansiranje zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja, te kako ono ni na koji način ne bi bilo ovisno, ni o volji pojedinaca, ni o ispunjenosti tehničkih uslova javnih poziva.

Predstavnice ovih udruženja istakle su nadu i ohrabrenje ministrovim dosadašnjim zalaganjem da će sigurnim kućama i zbrinjavanju žrtva porodičnog nasilja, posebno djece koja su sve češće žrtve porodičnog nasilja, biti posvećena veća pažnja.

Saradnju s ministrom Delićem ocijenile su kao početak transformativnih procesa kada je u pitanju saradnja nevladinog i vladinog sektora.

Na području Federacije BiH djeluje pet sigurnih kuća i to po jedna u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i Tuzli.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()