Evo zašto su jedne paprike skuplje od drugih!

Jeste li primijetili da se cijena žutih, zelenih i crvenih paprika uvijek razlikuje, ponekad čak i značajno?

07.08.2023. 06:30
  • Podijeli:
paprike_jabuka.tv 1-64cb5d6e38a43.webp Foto: Jabuka.tv

Jeste li primijetili da se cijena žutih, zelenih i crvenih paprika uvijek razlikuje, ponekad čak i značajno?

Razlog nije drugačija sorta, jer u ovom slučaju mislimo isključivo na paprike babure. One najstandardnije, pomalo okruglaste, zgodne za punjenje i salatu.

Neki će se iznenaditi ovom podatku, ali sve te paprike su jedna te ista vrsta, samo u različitim stadijima zrelosti. Zelene su ubrane prve, žute su dobile još nešto vremena za dozrijevanje, a crvene su potpuno zrele.

Zbog različitog tretmana, okus im se ponešto razlikuje pa se zelene odlikuju svježinom i blagom gorčinom, dok su crvene puno slađe u odnosu na ostale. Razlika u dužini dozrijevanja utiče na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena.

Baš je različiti način uzgoja razlog različite cijene. Zelene paprike su najprihvatljivije jer se najranije beru pa im je trošak proizvodnje manji, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su u pravilu najskuplje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()