EU ponovo odgodila uvođenje ETIAS-a za BiH, ali i ostatak regiona

ETIAS, koji će biti povezan s pasošem putnika, vrijedit će do tri godine ili do isteka pasoša

01.03.2023. 12:12
  • Podijeli:
pasos-bih-una.jpg

Evropska unija odgodila je uvođenje odobrenja putovanja u zemlje članice, plus Norvešku, Island i Švicarsku, za građane Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sve ostale državljane trećih zemalja koji su oslobođeni vize najmanje do 2024.

Tako će sistem pod nazivom ETIAS, koji je trebao biti implementiran od novembra ove godine, zahtijevat od državljana zemalja izvan EU-a koje uživaju bezvizni režim putovanja u zemlje EU da se registriraju online svake tri godine prije putovanja i plate malu naknadu.

ETIAS, koji će biti povezan s pasošem putnika, vrijedit će do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi prije.

To će uključivati online ispunjavanje obrasca i plaćanje naknade od sedam eura nakon čega bi autorizacija trebala biti izdana u roku od nekoliko minuta.

Prema izjavi Anite Hiper, portparolke Evropske komisije za unutrašnje poslove:

„Trenutni očekivani datum da ETIAS bude u potpunosti operativan je 2024. Ulazak u rad ETIAS-a može se desiti tek pet do šest meseci nakon puštanja u rad EES-a“, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Autoritarni sistem putovanja prvobitno je trebao biti uveden još 2019., ali se stalno odgađao. EU je rekla da ETIAS nije viza i da će utjecati na oko 1,4 milijarde ljudi iz preko šezdeset zemalja, uključujući i putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Australije. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()