EPBiH diže cijenu struje privrednicima za 70 posto, a Parlament ograničio na 20 posto

Zbog navedenog su iz Udruženja poslodavaca FBiH pozvali privrednike da ne potpisuju nove ugovore s J.P. Elektroprivreda BiH

03.11.2023. 12:39
  • Podijeli:
dalekovod električna energija struja.jpg Foto: Pixabay

Privrednicima u Federaciji BiH posljednjih dana stižu novi ugovori za korištenje električne energije za narednu godinu. Prema novim ugovorima, cijena električne energije će im biti za 70 posto skuplja.

Zbog navedenog su iz Udruženja poslodavaca FBiH pozvali privrednike da ne potpisuju nove ugovore s J.P. Elektroprivreda BiH.

"Još uvijek nema zvaničnog stava nadležnih u Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH u vezi sa cijenom električne energije za privredu. Tokom razgovora smo naglasili da je stav poslodavaca da nema nikakvog razloga, niti potrebe za povećanje cijena električne energije privredi te da poslodavci ne trebaju rješavati probleme EPBiH, izazvane drugim faktorima, nevezanim za realni sektor. Ono što za sada pouzdano znamo jeste da je dogovoreno da se u Vladi FBiH održi hitan sastanak kojemu će prisustvovati poslodavci, predstavnici EPBiH i Vlade FBiH na kojem bi se trebao postići konačan dogovor o ovom pitanju", kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Gasit će se tvornice koje imaju veću potrošnju električne energije

Jedna od kompanija koja je dobila znatno povećanje cijene električne energije za narednu godinu je i GS Tvornica mašina Travnik.

“Odluka Parlamenta Federacije BiH da se cijena električne energije može povećati do 20 posto još važi, dok ne donesu drugu odluku. I prošle godine je po osnovu te odluke iz 2021. godine povećana cijena za 20 posto. Dakle, imali smo isto povećanje od 20 posto u 2022. i 2023. godini nakon što je krajem 2021. godine Parlament FBiH donio odluku da se cijena ne može podizati za više od 20 posto. Nama je stigao novi prijedlog iz Elektroprivrede BiH i tu nam je skuplja električna energija za 70 posto u odnosu na ovu godinu. To je previše”, govori za Buku Snježana Kopruner, direktorica firme GSTMT i potpredsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Pitali smo je i zbog čega Elektroprivreda šalje povećanja od 70 posto ako je Parlament ograničio na 20 posto.

“Šalju zbog prvih sedmica u januaru, jer ako ne potpišete ugovor s njima, oni vama naplaćuju po toj većoj cijeni sve dok ne potpišete ugovor. Ja ne vidim drugi razlog”, odgovara ona.

Direktorica Tvornice mašina iz Travnika napominje kako je i posljednje povećanje cijene električne energije dovelo do gašenja određenih kompanija, a ovo koje se najavljuje za 2024. godinu, kaže, napravilo bi još veće probleme.

“Prošlo poskupljenje je dovelo do gašenja tvornice u Jajcu. One grane kao što je procesna industrija u kojoj je udio električne energije u prihodu veći, tu je veliki problem. To će sada napraviti dodatne probleme. Prošle godine su u Hrvatskoj povećali struju za 100 posto i kompletna tekstilna industrija im je pala. Dakle, svi ovi kojima treba više električne energije za proizvodnju su u problemu”, ističe Kopruner.

Navodi kako i kompanija na čijem je čelu troši mnogo električne energije, ali im je olakšavajuća okolnost što jednim dijelom sebi proizvode energiju.

“Mi imamo vlastite solare na krovu, imamo 840 kilovata i to nama tokom ljeta smanji njihove pritiske. Međutim, mi nismo mjerodavni. Treba gledati i ove druge firme, koje ne mogu sebi priuštiti solare na krovu. Treba gledati sve”, naglašava Kopruner.

Podsjeća kako je Parlament FBiH usvojio set energetskih zakona od kojih privrednici još nemaju nikakve koristi.

“Usvojili zakone, ali nisu donijeli podzakonske akte i sada se zakoni ne mogu provoditi. Nedostaje znanja u izvršnim organima koji upravljaju procesima. Oni i da hoće, oni ne znaju. O tome najbolje govori ovaj Zakon o obnovljivim izvorima energije koji se ne može provoditi. Evo, mi kada imamo viškove električne energije, mi moramo isključiti solare, da ne bi slučajno kilovat njima ušao u mrežu, zato što nije po zakonu”, ogorčena je naša sagovornica.

Kada politika loše upravlja, ceh plaćaju građani

Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku, kaže da “kada dobro ne poslujete, minuse prebacujete na krajnje kupce”.

“Još prije deset godina se znalo da će doći do ovoga. Definitivno cijena električne energije ne odražava ono što je na tržištu. Veći su troškovi proizvodnje nego što to Elektroprivreda prodaje na tržištu, pogotovo u sistemu javnog snabdijevanja. U Bosni i Hercegovini su još prisutne socijalne cijene električne energije, to je manje-više svima poznato, ali definitivno ne može se prebacivati sve na krajnje kupce i tu privrednici imaju jasan i logičan stav. Ne može se povećavati cijena struje kada se vidi da preduzeće  ne posluje pozitivno”, ističe za Buku Harbaš, te objašnjava zbog čega je došlo do lošeg poslovanja Elektroprivrede BiH.

“Do ovoga je doveo niz godina u kojima se nije ulagalo u infrastrukturne projekte mreže. Sve to je dovelo do toga da sada Elektroprivreda svoje poslovanje mora popravljati povećanjem cijena prema krajnjim kupcima, što sigurno nije dobro. Nije dobro jer će se to odraziti na privredu, neće je činiti konkurentnom i naravno, ono što se može desiti jeste i otpuštanje radnika i zatvaranje fabrika, što se desilo i u Njemačkoj. To je jedan dubok problem, koji godinama ne pokušava da se riješi nego se smatra da državna kompanija kao što je Elektroprivreda može diktirati cijene onakve kakve jesu i sve ovo u zadnje dvije-tri godine je neko zatišje pred buru, kada je riječ o povećanju cijena električne energije”, podvlači Harbaš.

Na energetiku se gledalo kao na priliku za uhljebljavanje stranačkih kadrova

Naš sagovornik smatra da je posebna priča i kadroviranje koje je godinama uništavalo i rudnike i Elektroprivredu BiH.

“Znamo kakva su zapošljavanja bila i u rudnicima i u Elektroprivredi i na kojoj liniji. Glomaznost te administracije koja interno pojede dosta profita Elektroprivrede. A sada je problem i što rudnici ne kopaju dovoljno uglja, nemaju dovoljno kvalitetnog uglja, nemaju ni opreme da kopaju i sve to je dovelo do ove situacije u kojoj Elektroprivreda BiH, ne samo da kupuje ugalj na tržištu, nego kupuje i električnu energiju. Možemo se sjetiti prošle godine kada je Elektroprivreda HZHB kupovala struju, parafraziram, za 10 KM, a prodavala je za marku stanovništvu kako bi sačuvala socijalni mir i takva politika definitivno ne vodi u spas javna preduzeća. Svi oni koji donose odluke u elektroenergetskom sektoru moraju shvatiti da je energetika, prije svega, stručno i organizaciono pitanje, a nikako političko. Nažalost, kod nas je još uvijek političko i služi za zapošljavanje bliskih stranačkih kadrova bilo koje stranke. O tome nam najbolje govori činjenica da je Elektroprivreda BiH u prethodnih pet mandata promijenila direktore iz pet različitih stranaka. I naravno, kada nema kontinuiteta dođe do ovakvih situacija i ovo je samo zatišje pred buru u smislu toga šta će se desiti u narednom periodu kad od neto izvoznika postanemo neto uvoznici električne energije”, zaključuje Harbaš. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()