Emela Mujanović koja zbog hidžaba mora napustiti OSBiH

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. januara ove godine na 140. plenarnoj sjednici odlučio kako zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH

14.06.2024. 17:49
  • Podijeli:
emela_Mujanovic_foto_FB-666c44de99351.webp Foto: Facebook

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović koja zbog nošenja hidžaba mora napustiti Oružane snage, ipak neće ostati bez zaposlenja.

Kako je rekao ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, on je Mujanović ponudio zaposlenje u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

“Emelu Mujanović sam primio kao svoju kćerku i sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje ruke su svezane. Znate da se vlast dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Vrh sudske vlasti je presudio kontra zahtjeva Emele Mujanović, ali smo se dogovorili da ne gubi radno mjesto. Biće zaposlena u Ministarstvu odbrane BiH i tu će moći u potpunosti da praktikuje svoj vjerska uvjerenja”, rekao je Helez.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. januara ove godine na 140. plenarnoj sjednici odlučio kako zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić podnijela je inicijativu kojom bi izmjenama postojećeg Pravilnika vojnikinjama u Oružanim snagama BiH omogućilo nošenje hidžaba. No, na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine ta inicijativa je odbijena.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()