Ekološka katastrofa kod Kaknja: Koji je stvarni uzrok uginuća životinja u rijeci Trstionici?

Na video snimku koji je objavljen sa rijeke Trstionice u Kaknju, uočen je veliki broj uginulih životinja kao što su ribe, žabe i ostali organizmi

06.12.2022. 05:00
  • Podijeli:
Kakanj_ekoloska_katastrofa_foto_FB-638dde30261a7.webp Foto: Facebook

Da nadležne vlasti i kompanije uništavaju prirodu i ekološku zajednicu ZDK kantona nije ništa novo. Ono što su zabilježili građani Kaknja 4.12.2022, godine te aktivisti NGG “Park prirode Trstionica i Boriva” je za svaku osudu.

Na video snimku koji je objavljen sa rijeke Trstionice u Kaknju, uočen je veliki broj uginulih životinja kao što su ribe, žabe i ostali organizmi.

Građani se plaše za svoje zdravlje i za sve krive općinsku vlast i kompanije koje nemaju validne dozvole za rad.

Nakon objave videa, oglasili su se iz JP Vodokom Kakanj i kazali kako je voda za piće ispravna.

JP "Vodokom" je provjerio sistem isporuke vode prema korisnicima i utvrdio da nema naznaka o zagađenju vode za piće iz gradskog vodovodnog sistema.

"Izvršene sve provjere, voda iz vodovodnog sistema Bukovica je ispravna za piće, uzeti uzorci na lokacijama uginuća ribe, bit će obaviještena kantonalna i federalna inspekcija. Nakon prijave da su u rijeci Bukovici primijećene uginule ribe, na lice mjesta su izašli predstavnici inspekcije, Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i predstavnici JP "Vodokom". Na određenim lokacijama u koritu rijeka utvrđena je izvjesna količina uginule ribe sitnog rasta. JP "Vodokom" je provjerio sistem isporuke vode prema korisnicima i utvrdio da nema naznaka o zagađenju vode za piće iz gradskog vodovodnog sistema", saopćeno je iz ovog preduzeća.

Kako navode uzeti su uzorci vode iz korita gdje je primijećena uginula riba i isti će biti poslati na analizu, a o tome će biti obaviještena kantonalna i federalna inspekcija.

"Naređene su dodatne istražne radnje i čim budemo imali više informacija iste će blagovremeno biti prezentirane javnosti", kazali su iz Općine Kakanj.

Kako navode iz Eko Akcije, a na osnovu njihovog mišljenja i pregleda terena riba i ostali organizmi su uginuli prije najmanje dva dana, voda u Kopljarima i izletištu Bukovica je ispravna, nema novih vidljivih uginulih organizama, uginuli organizmi su vidljivi tek ispod pumpne stanice "Vodokom" Kakanj, u Kraljevoj Sutjesci u toku uređenje korita rijeke, bez obzira što je u toku mrijest.

Na svom Facebook profilu kazali su kako su to njihova zapažanja te da ostavljaju da nadležni organi utvrde stvarno stanje.

Podsjećamo, borba oko zagađenja kaknjskih rijeka i biodiverziteta traje već neko vrijeme. Neformalna grupa građana Park prirode Trstionica i Boriva Kakanj, u nedavnom saopštenju za javnost, ističe kako je Sekretarijat Bernske konvencije pri Vijeću Evrope u cjelini prihvatio tužbu njihove aktivistice Hajrije Čobo protiv države Bosne i Hercegovine.

"Nakon višemjesečne borbe protiv devastacije prirode na području opština Kakanj i Vareš i ugrožavanja životne sredine, pitke vode, prirodnih staništa životinja u području koje je svim relevantnim dokumentima predviđeno za zaštitu bilo kao vodozaštitna zona ili kao (citat): "strogi rezervat prirode", a sve zbog koncesija izdanih stranom investitoru u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina - cinka, olova, barita, srebra, zlata, kobalta, ali i popratnih metala: žive, arsena, talijuma, ova neformalna grupa građana koja broji više od 3000 članova je prinuđena poduzeti sve raspoložive mjere kako bi zaštitila živi svijet (uključujući i ljudske živote) na ovom području", navodi se u saopštenju.

Tužba je u cijelosti prihvaćena od strane Sekretarijata i na dan 22.11.2022. je upućena tuženoj strani na odgovor koja ima rok do 15.7.2023. da se izjasni o navodima iz tužbe.

"Smatramo da je izdavanjem ovakve koncesije u ovu svrhu i na ovom izuzetno vrijednom i biodiverzitom bogatom, ali i osjetljivom području Bosna i Hercegovina prekršila više članova Konvencije i time ugrozila opstanak vrlo rijetkih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta", navode iz NGG-a.

Kako što je to cilj Konvencije, tako je i njihov cilj da se divlje vrste – životinjske i biljne, kao i njihova staništa zaštite, ali isto tako i da se poštuju domaći pravni propisi kao i međunarodni propisi čija potpisnica je i Bosna i Hercegovina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()